Binnenplaats van Fort Zeelandia, waar in 1982 de Decembermoorden plaatsvonden.
Volledig scherm
Binnenplaats van Fort Zeelandia, waar in 1982 de Decembermoorden plaatsvonden. © anp

Nederlandse hulp gevraagd bij onderzoek Decembermoorden

Om meer te weten te komen over de rol van Nederland bij de decembermoorden in 1982 in Suriname, heeft het International Institute for Scientific Research (IISR) Nederland om medewerking gevraagd. Het instituut heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken inzage gevraagd in documenten die gaan over de contacten tussen Nederland en Suriname in de jaren tachtig.

Dit maakte Sandew Hira, directeur van IISR, woensdag tijdens een persconferentie in Paramaribo bekend. Het instituut doet onderzoek naar de decembermoorden in samenwerking met de universiteit van Suriname en het Nationaal Archief in het kader van de waarheidsvinding.

Hira is bezig met de voorbereiding voor een 'getuigenisgesprek' dat hij eind november met Desi Bouterse zal hebben. Bouterse, de huidige president van Suriname, is de hoofdverdachte van de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt dat het verzoek in behandeling is genomen.

Archief
De informatie uit die periode is belangrijk omdat er veel geruchten zijn dat kolonel Hans Valk, leider van de Nederlandse militaire missie, in die tijd een rol zou hebben gespeeld Bouterse in het zadel te krijgen. De gezochte informatie ligt in archieven die officieel pas in 2060 open zullen gaan. Eerdere verzoeken de archieven te openen, zijn tot nu toe afgewezen.

Eind juli maakt Bouterse bekend dat hij mee wil werken aan de waarheidsvinding over de gebeurtenissen in 1982 en de periode ervoor en erna. Hira had hem hierom gevraagd. Hira is een broer van een van de mannen die in 1982 door het leger onder leiding van Bouterse zijn vermoord. Een rechtszaak over deze zaak ligt sinds 2012 stil nadat het Surinaamse parlement een wet aannam die de verdachten amnestie verleent.

 1. ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlanders wisselen boodschappen uit
  PREMIUM

  ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlan­ders wisselen boodschap­pen uit

  De jaren vijftig zijn terug in het tweelandendorpje Overslag, nabij het Belgische Wachtebeke. Buren smokkelen er opnieuw ouderwets boter over de grens. Al is grenzeloze burenliefde een beter woord. Belgische Overslagnaren halen chocolade paaseitjes en boterkoeken aan hun kant van de grens, de Nederlanders helpen de Belgen aan hun favoriete zakje drop. Alle boodschappen worden netjes, en volledig volgens de regels van de coronakunst, over de grens gezet.
 2. Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd
  PREMIUM

  Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd

  Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld en in deze tijden van het coronavirus zelfs een van de belangrijkste gezondheidsadviezen: Was je handen! Maar vroeger was dat niet zo normaal, het is zowaar een uitgevonden gebruik. De Hongaars-Oostenrijkse arts Ignaz Semmelweis, die er in 1847 als eerste de gezondheidsvoordelen van inzag, werd om zijn advies decennialang uitgelachen door collega-dokters.