Nederlandse IS-vrouwen met kinderen ontsnapt uit kamp, ook om ‘dreiging andere vrouwen’
UPDATETwee vrouwelijke Syriëgangers hebben zich gisteren gemeld bij de Nederlandse ambassade in het Turkse Ankara, samen met hun drie kinderen. De vrouwen willen consulaire bijstand om terug te keren naar Nederland. Een van hen vluchtte uit een kamp vanwege (onder meer) de dreiging van andere vrouwen die terreurbeweging Islamitische Staat (IS) nog altijd fanatiek aanhangen.
De twee vrouwen blijken enkele weken geleden, nog voor de Turkse militaire actie in Noord-Syrië, te zijn ontsnapt uit detentiekamp Al Hol in Syrië. Minister Blok van Buitenlandse Zaken meldt dat de vrouwen en kinderen zich nu in Turkse detentie bevinden, in afwachting van vervolging of uitzetting door de Turkse autoriteiten.
Nederlander
Een van hen is de Tilburgse Fatima H. Haar naam is gisteren in de staatscourant gepubliceerd bij een mededeling over intrekking van het Nederlanderschap. H.’s advocaat, Tamara Buruma, is boos omdat juist nu die stap is genomen. ,,Dit is gebeurd nadat zij zich gemeld heeft. Het komt op ons over als een reactie op dat feit.” Ze wijst erop dat de twee kinderen van de vrouw – die Nederlands zijn en blijven – sowieso recht hebben op consulaire bijstand, die H. nu ontzegd dreigt te worden omdat zij plots geen Nederlands staatsburger meer is. Op dit moment worden tegen de beslissing juridische procedures aangespannen.
Buruma heeft namens de vrouw het Openbaar Ministerie en de kinderbescherming ingeseind. H. wil de rechtszaak tegen zichzelf in Nederland bijwonen en zo ook zorgen dat haar kinderen hier een onderkomen vinden.
Tweede vrouw
De tweede vrouw heeft net als H. een tweede nationaliteit. Haar identiteit is nog onbekend. Haar advocaat André Seebregts vertelt dat de vrouw met haar 4-jarige zoontje vluchtte vanwege de dreiging die uitging van andere vrouwen in het kamp Al Hol. Vooral Russische en Tsjetsjeense jihadisten tonen zich in de kampen bijzonder fel tegen andere vrouwen die terreurbeweging IS niet fanatiek genoeg aanhangen. ,,Die dreiging werd steeds feller, daarnaast kwam de winter eraan. Vorige winter zijn veel kinderen gestorven.”
Seebregts zegt dat er ten tijde van haar vlucht al te weinig Koerdische bewakers waren om het kamp veilig te houden, die bewaking is sinds de Turkse inval alleen maar verminderd.
Kort geding
In detentiekamp Al Hol verblijven op dit moment nog andere Nederlandse vrouwen, zo ook in andere kampen. In totaal zitten 35 Nederlandse vrouwen vast in zulke onderkomens. Vrijdag dient een kort geding namens 23 van hen en in totaal 55 van hun kinderen, die hulp van de overheid willen bij hun terugkeer naar Nederland. Zij mogen de kampen niet zomaar verlaten, maar de Nederlandse overheid heeft als standpunt geen actieve hulp te bieden bij het bereiken van een consulaat. Volgens cijfers van de AIVD zitten 15 Nederlandse mannen in gevangenissen vast.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
Oorlog, armoede en aardbeving: in het noordwesten van Syrië stapelen de rampen zich op
De aardbeving die maandag het zuiden van Turkije en het noorden Syrië trof, zorgt voor een nieuwe humanitaire ramp in de deels door rebellen bezette noordwesthoek van Syrië. Precies in het gebied waar al zoveel ellende is als gevolg van oorlog en vluchtelingen kwam deze ramp extra hard binnen. -
Met video
Biden lijkt zich op te maken voor nog een termijn, Republikeinen schreeuwen door State of the Union
Joe Biden (80) lijkt zich op te maken voor een nieuwe presidentscampagne en trapte die afgelopen nacht af met een optimistische speech in het Congres. Hij zei daar onder meer voortaan alleen nog Amerikaans bouwmateriaal in te kopen. -
Gezondheidsschade chemische stoffen PFAS minstens 52 miljard euro, Nederland vraagt verbod
Fabrikanten van antiaanbakpannen en waterafstotende regenkleding moeten straks zeer waarschijnlijk op zoek naar alternatieve grondstoffen. Een voorstel dat vandaag openbaar is gemaakt door het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) wil tienduizenden soorten PFAS verbieden. -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht.
-
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
-
-
video
Zo ging de Amerikaanse aanval op Al-Baghdadi
Het Amerikaanse Central Command, dat de militaire operaties van de VS in het Midden-Oosten beheert, heeft beelden vrijgegeven van het gebouw waarin IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi zich schuilhield toen de Amerikaanse troepen binnenvielen. -
PREMIUM
Zesduizend jaar oude stad Gaziantep grotendeels in puin: ‘Aangezicht is voor altijd veranderd’
Culinaire hoofdstad van Turkije. Economisch hart van de regio. Een plek waar onder meer Perzen, Romeinen en Ottomanen hun sporen nalieten. Maar helaas is Gaziantep ook het epicentrum van de aardbeving die de stad grotendeels heeft verwoest.