Volledig scherm
Omar H. in gevechtstenue. De man is tot 1,5 jaar cel veroordeeld omdat hij zich voorbereidde op de jihad © Twitter

Nederlandse jihadist die aan celstraf ontsnapt zit bij IS

De Amsterdamse jihadist Omar H. blijkt, vlak voordat hij tot 1,5 jaar cel werd veroordeeld, uit Nederland te zijn ontsnapt. Terwijl de veiligheidsdiensten hem in de gaten moesten houden, wist hij te ontkomen naar Irak, waar hij vermoedelijk is aangesloten bij IS.

Het Openbaar Ministerie ventte zijn succes vorige week breed uit. Omar H. werd in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van 1,5 jaar, omdat hij zich voorbereidde op deelname aan de internationale gewelddadige jihad. Maar wat het OM niet vertelde, was dat Omar al maanden niet meer in Nederland verblijft.  ,,We hebben een vermoeden van waar hij zich bevindt'', zegt een woordvoerster nu. Bronnen melden het AD dat de 23-jarige Amsterdammer sinds eind vorig jaar in de Iraakse stad Fallujah verblijft en zich heeft aangesloten bij IS.

Dat H. kon wegkomen, is hoogst opmerkelijk. Weliswaar was hij op vrije voeten in afwachting van zijn hoger beroep, maar Justitie en veiligheidsdiensten beschouwden hem al langere tijd als een groot gevaar.

Tussenuit piepen
Ronald Sandee, oud-analist van de militaire geheime dienst MIVD, nu jihadspecialist bij het Amerikaanse instituut Kronos, vindt het veelbetekenend dat H. er tussenuit wist te piepen. ,,Dit is Nederland. Mannen zoals H. hebben een hulpsysteem: als je het de juiste vrienden vraagt, krijgen ze je het land uit. Het is heel makkelijk om weg te komen. De vervolging van jihadgangers en de celstraf van maximaal 1,5 jaar is een enorme wassen neus. Pas als H. terugkeert, krijgt hij zijn straf. Maar terugkeren, dat is deze groep toch al niet van plan.''

Terrorismedeskundige Edwin Bakker is niet verbaasd dat Omar H. er tussenuit wist te knijpen. ,,De capaciteit van veiligheidsdiensten is nu eenmaal beperkt. Je kunt je afvragen hoe scherp deze jongen nog in de gaten werd gehouden. Niet iedereen is rouwig als deze jongens vertrekken. Nederland wordt er niet veiliger van als ze hier blijven.''