Volledig scherm
Videostill © Facebook

Nederlandse jihadist: Sta op tegen de Nederlandse staat

VideoEen Nederlandse jihadist roept via social media op tot een 'sterke, stevige daad tegen de Nederlandse overheid'. De moslimstrijder vecht in Syrië namens Islamitische Staat. De man, die zich Muhajiri Sháám noemt, staat bij de ruïne van een gebouw dat is getroffen door één van de luchtaanvallen van de Verenigde Staten en haar bondgenoten.

Quote

Het is niet enkel IS dat wordt aangeval­len, maar ook de broeders.

Muhajiri Sháám

De jihadist is niet te spreken over de aanvalstactiek tegen IS. Terwijl hij zich beklaagt over het toegetakelde gebouw, doet hij een oproep aan de 'broeders' in Nederland en België.

'Amerika is een wereldwijde oorlog aan het verrichten tegen moslims en de islam,' zegt de jihadist. 'Het is niet enkel IS dat wordt aangevallen, maar ook de broeders. Sta op en zie hier hoe jullie broeders zijn aangevallen door Amerika en haar bondgenoten. Sta op en doe wat.'

Iets concreter wordt hij aan het eind van zijn boodschap. 'Desnoods sta je op en verricht je een sterke, stevige daad tegen de Nederlandse overheid. Want zij is ook een overheid die steun biedt aan Amerika.'

De jihadisten bracht zijn videoboodschap op Facebook ook in het Engels en Arabisch uit. De beelden zijn inmiddels van Facebook verwijderd, maar zijn nog wel op bijvoorbeeld YouTube te bekijken.

Twitter
Dezelfde man die de videoboodschap opnam, laat zich op Twitter ook  geregeld horen. Zo kondigde hij vanochtend al aan dat er Nederlandse jihadisten zijn gesneuveld bij de luchtaanvallen. Naar aanleiding van 'deze misdaden tegen moslims' waarschuwde Sháám al voor een aanslag op het westen 'die zijn weerga niet kent'.

Jihadisten
Eerder vandaag werd al bekend dat drie Nederlandse jihadisten zijn omgekomen bij de luchtaanvallen van de Verenigde Staten en bondgenoten nabij het Syrische Aleppo.