Volledig scherm
Rangers met hond in een wildreservaat in Congo. © AFP

'Nederlandse journalisten veilig na aanval in wildpark Congo'

UpdateNa een aanval door gewapende mannen in een wildreservaat in Congo worden een Amerikaanse journalist en drie parkwachters vermist. Twee Nederlandse journalisten en een aantal parkwachters wisten aan hun aanvallers te ontsnappen, zo meldt persbureau Reuters.

De groep bestond uit drie journalisten en dertien Congolese parkwachters die op het Okapi Wildlife Reserve in de buurt van Mambasa werkzaam waren, aldus de beheerder van het gebied, Alfred Bongwalanga. Het okapireservaat staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en herbergt een zesde van de bestaande okapipopulatie.

De aanval op de groep vond vrijdagmiddag plaats. De twee Nederlanders en tien parkwachters werden later die dag teruggevonden. 

Quote

Het leger is ingezet voor een zoekactie. Het is een dichtbegroeid gebied, maar we blijven optimistisch dat we ze zullen vinden

Beheerder Alfred Bongwalanga

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt het nieuws van Reuters. maar wilde niet bevestigen dat het om journalisten gaat. ,,Het ministerie is bekend met een incident in Congo waarbij Nederlanders betrokken zijn. Ze zijn in goede handen. Waar nodig geeft de ambassade consulaire bijstand."

Vermist

De Amerikaanse journalist, een vrouw volgens The New York Times, en drie Congolese parkwachters zijn nog steeds vermist. 

Volgens Bongwalanga staat nog niet vast dat het een ontvoering betreft. ,,Het is al een jaar geleden dat hier mensen zijn ontvoerd'', zo zei hij tegen Reuters. ,,Het leger is ingezet voor een zoekactie. Het is een dichtbegroeid gebied, maar we blijven optimistisch dat we ze zullen vinden.''

Ontvoeringen

De ontvoering van westerse toeristen voor losgeld wordt steeds gangbaarder in dat deel van Congo. Tal van gewapende bendes zijn in het gebied actief.

Op 24 juni twitterde Okapi Wildlife Reserve nog: 'Vijf jaar geleden. 100 rebellen vielen ons hoofdkantoor aan'. Twee dorpelingen, vier bewakers en 14 okapi werden gedood tijdens de aanval.