Volledig scherm
Joost Eijsbouts bij Notre Dame voor de inzegening van de Mariaklok.

Nederlandse Mariaklok hangt in Notre Dame: ‘Als de klokken verloren gaan, is dit echt een ramp’

Ze hangt al sinds 2013 in de Notre Dame in Parijs: de Mariaklok die werd gegoten in de Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts in Asten. Nu de iconische kerk in brand staat, maakt directeur Joost Eijsbouts zich zorgen: ,, Het klokgeluid van de Notre Dame is zo uniek en beroemd, het idee dat onze klok daar tussen hangt is natuurlijk geweldig. Als dat verloren gaat, dan is dit echt een ramp.”

Je moet onder normale omstandigheden van goede huizen komen om een kerkklok te beschadigen, vertelt Eijsbouts, maar bij zo'n brand is dat een ander verhaal: ,, Als de klokken geleidelijk opwarmen, zoals bij deze brand waarschijnlijk het geval is, dan kunnen ze heel wat hebben. Een paar honderd graden is dan geen probleem. Het gevaar komt dan pas als er geblust gaat worden.” Als de klokken te snel afkoelen door het bluswater kan het misgaan. ,, Als de klokken door de brandweer worden natgespoten en te snel afkoelen, dan gaan ze onverbiddelijk scheuren. Dan is er niks meer aan te doen. Als ze dus de torens gaan blussen of natmaken ter bescherming, kunnen ze de klokken flink beschadigen. Ik ben bang dat ze daar niet echt rekening mee houden", vertelt de directeur. 

Overstijgt de menselijke maat

,,We hebben hier allemaal onze ziel en zaligheid in die klok gelegd", gaat Eijsbouts verder. ,,Je maakt iets met het idee dat het daar over 500 jaar nog hangt. Dat is natuurlijk geweldig, dat overstijgt de menselijke maat. Als dat door zulk onheil verloren zou gaan, zou dat iedereen hier in het bedrijf wel raken. Er gaat geen dag voorbij of iemand herinnert ons aan die klok.”

Alleen bij speciale gelegenheden

De grote Mariaklok, die in de linkertoren van de kathedraal hangt, wordt alleen bij speciale gelegenheden geluid. Eijsbouts: ,,Ze verving een klok uit de 17e eeuw die met pensioen moest. Ze luiden haar alleen bij staatsbegrafenissen of andere bijzondere gebeurtenissen. En elke zondag luidt ze met de kleine klokken mee om dat unieke klokgeluid te creëren wat zo beroemd is.” Elke dag was de klok ook voor honderden toeristen te bekijken. ,,Klokken betekenen voor iedereen iets anders. Ze vertalen voor iedereen een andere emotie, omdat ze bij zo veel verschillende gelegenheden luidden.”

Volgens Eijsbouts is de impact van de brand nog veel groter dan alleen de iconische klokken. ,,Het is een stuk wereldgeschiedenis dat afbrandt. Ongelofelijk triest.”

Volledig scherm
De bewuste Mariaklok. © Ton van de Meulenhof
  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”