Volledig scherm
Antonius H. bij zijn stockcar, die dekmantel was voor de drugssmokkel. © National Crime Agency

Nederlandse 'nep-coureurs' krijgen jarenlange celstraf voor drugssmokkel

Twee Nederlanders die zich voordeden als coureurs moeten in Groot-Brittannië rond de tien jaar de cel in. Ze zijn vandaag in Canterbury veroordeeld voor drugssmokkel. 

De 50-jarige autohandelaar Antonius H. kreeg tien jaar en tien maanden cel, zijn 35-jarige handlanger Rene N. moet negen jaar achter de tralies, melden Britse media

Beide Nederlanders werden in augustus vorig jaar betrapt bij de Kanaaltunnel. Ze vertelden dat ze als coureurs op weg waren naar een race in King's Lynn in Groot-Brittannië. Hun raceauto zat achterin een vrachtwagen.

Illegale immigrant in truck

Volledig scherm
In de speciaal geprepareerde vrachtwagen zaten zestig compartimenten om drugs te verstoppen. © National Crime Agency

In eerste instantie werden ze gecontroleerd omdat een illegale immigrant zich in hun vrachtauto had verstopt om zo het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. Het Nederlandse duo wist hier niets van.

Toen de douane verder keek, bleek dat zich in het dak van de vrachtwagen zestig verborgen ruimtes bevonden. Daarin was 280 kilo wiet en 40 kilo cocaïne verstopt, met een totale waarde van 2,6 miljoen Britse ponden. Zo'n 3 miljoen euro.

Sinds 2016 niet meer geracet

Volledig scherm
Antonius H. kreeg een straf van tien jaar en tien maanden. © National Crime Agency
Volledig scherm
Rene N. moet van de rechter negen jaar brommen. © National Crime Agency

N., die zowel bestuurder als eigenaar van de truck was, en H. biechtten de smokkel op. Rechercheurs toonden aan de beide mannen zeker twintig keer eerder naar Groot-Brittannië waren gereisd, maar dat H. als sinds 2016 niet meer geracet had. 

Commandant Matt Rivers van het Britse National Crime Agency zegt dat smokkelaars als H. en N. 'een vitale rol spelen bij drugssmokkel door criminele netwerken' en dat dit gedrag hard wordt aangepakt.  ,,Wie zich aan drugssmokkel wagen, riskeren zware straffen.''

Met de aanhouding van het duo is volgens Rivers de financiering van criminele activiteiten in Engeland een flinke slag toegebracht. Een douanewoordvoerder zegt dat het land er alles aan zal doen om drugssmokkelaars tegen te houden.