Yezidi's rennen naar een helikopter met hulpgoederen
Volledig scherm
Yezidi's rennen naar een helikopter met hulpgoederen © epa

Nederlandse noodhulp yezidi's morgen naar Irak

De noodhulp voor de yezidische ontheemden in Noord-Irak komt langzaam op gang. Een eerste lading uit Duitsland met onder meer voedingsmiddelen en medicijnen is vandaag in de stad Erbil afgeleverd. Morgen vliegt er vanaf Eindhoven ook een Nederlands toestel met bijvoorbeeld dekens, voedsel en lampen naar de Noord-Iraakse stad.

 1. Kamer steunt Irak-standpunt kabinet
  Update

  Kamer steunt Irak-stand­punt kabinet

  De Tweede Kamer steunt de opstelling die het kabinet inneemt over de aanvallen van de radicale Islamitische Staat (IS) op minderheden in het noorden van Irak. De oppositiepartijen CDA en D66 en regeringspartij de PvdA vinden het goed dat het kabinet IS, tot voor kort ISIS, in verband brengt met genocide. 'Het is goed dat het Nederlandse kabinet dit vermoeden nu hardop uitspreekt en daarmee onder andere de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk volgt', stelt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.
 2. Obama: 'Situatie Sinjar-gebergte Irak substantieel verbeterd'

  Obama: 'Situatie Sin­jar-gebergte Irak substanti­eel verbeterd'

  De situatie in het Iraakse Sinjar-gebergte, waar minderheidsgroepen zijn omsingeld door extremistische soennitische strijders van terreurgroep IS, is substantieel verbeterd. Het beleg van de Islamitische Staat is gebroken, voedseldroppings zijn bij hulpbehoevenden beland en de meeste mensen zijn in veiligheid gebracht. De Verenigde Staten vinden het niet nodig om de voedseldroppings voort te zetten, maar de luchtaanvallen blijven wel doorgaan. Dat heeft de Amerikaanse president Obama vandaag gezegd.
 1. Baudet stopt als lijsttrekker: 'Ik neem de ultieme verantwoordelijkheid'
  Play

  Baudet stopt als lijsttrek­ker: 'Ik neem de ultieme verantwoor­de­lijk­heid'

 2. Ophef om bruiloft met duizenden gasten in New York
  Play

  Ophef om bruiloft met duizenden gasten in New York