'Nederlandse orka Morgan wilde zelfmoord plegen'

Dierenactivisten denken dat orka Morgan zelfmoord heeft geprobeerd te plegen in dierenpark Loro Parque op Tenerife. De in 2010 in de Waddenzee gevonden Morgan lag na een show tien minuten lang bewegingsloos op het droge. Dit werd door toeschouwers gefilmd.

Quote

Wij kunnen geen uitleg vinden voor haar gedrag

The Dolphin Project

Morgan beukte kort geleden ook al met haar kop tegen een metalen poort. Toen leek het een wanhopige poging om te ontsnappen.

,,Wij kunnen geen uitleg vinden voor haar gedrag", stelt dierenrechtenorganisatie The Dolphin Project over de laatste beelden. ,,Helaas lag ze er nog steeds toen er gestopt werd met filmen."

Beweging
Wilde orka's blijven constant in beweging, zelfs als ze aan het rusten zijn. Sommige dieren werpen zich tijdens de jacht op het strand, maar dat mag niet te lang duren. Anders komen, door het enorme gewicht van het beest, de inwendige organen in de verdrukking.

Morgan werd in 2010 als baby-orka in slechte toestand gevonden in de Waddenzee en werd overgebracht naar het Dolfinarium. Het feit dat de orka een jaar later door Nederland werd 'weggegeven' aan het pretpark in Tenerife, in plaats van haar terug vrij te laten in de zee, zorgde destijds voor veel opschudding.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat het Loro Parque in opspraak raakt door het gedrag van Morgan. Bij het vorige filmpje, anderhalve maand geleden, kwamen medewerkers van The Dolphin Project en persoonlijke verzorgers van Morgan lijnrecht tegenover elkaar te staan. ,,De orka is duidelijk gestrest en ramt haar kop met volle kracht tegen de metalen poort", stelden de dierenactivisten. ,,Dit komt ervan als de wilde dieren opgesloten worden in kleine bassins.''

Volgens het Loro Parque klopte daar niets van. ,,Dit is heel normaal gedrag, ze wilde gewoon naar een andere orka.''

Meer beschuldigingen

Quote

Dit is een poging onze goede naam onderuit te halen

Loro Parque

Ook leidde dierenrechtenorganisatie PETA uit waarnemingen en foto's af dat de zes orka's in Loro Parque verwondingen hadden op de huid en dat hun gebitten in een erbarmelijke staat verkeerden. Het park deed die beschuldigingen toen ook af als ,,ongefundeerd en een doelbewuste poging om de goede naam van het dolfinarium onderuit te halen".

Blackfish

Het waterpark, dat eigendom is van Seaworld, haalde de voorpagina's toen in 2013 de documentaire Blackfish voor een grote deuk zorgde in het imago. Onder zware druk stopte het Amerikaanse bedrijf met het fokprogramma van orka's en met de verguisde orkashows waar de themaparken zo bekend om stonden.