Volledig scherm
Jihadstrijders in Syrië. © ap

Nederlandse oud-militair leidt in Syrië jihadisten op

UpdateDe Nederlandse voormalige beroepsmilitair Yilmaz, van wie al eerder bekend was dat hij naar Syrië was vertrokken voor de jihad, leidt daar Syrische strijders op. De man draagt daarbij zijn Nederlandse legeruniform. Dat was vanavond te zien in een reportage van het tv-programma Nieuwsuur.

Het is voor het eerst dat een Nederlandse jihadstrijder zich in Syrië heeft laten interviewen en filmen. Te zien is hoe hij schietles geeft aan gemaskerde tegenstanders van het regime van president Bashar al-Assad en hoe hij via Skype contact heeft met zijn familie in Nederland.

Volgens Yilmaz moet hij wel iets doen, omdat 'niemand' ingrijpt in Syrië. 'Dus als iemand dan wel iets doet om te helpen en iets te betekenen, is dat dan een probleem? Ben ik dan een verrader? Dat slaat nergens op', zegt hij in Nieuwsuur.

Yilmaz ging in 2012 naar Syrië om te vechten tegen het regime van president Assad. Hij ziet daar geen kwaad in. Hij is naar eigen zeggen geen lid van al-Qaida. Wel strijdt hij voor het vestigen van een islamitische staat in Syrië.

Volgens schattingen van de veiligheidsdienst AIVD vechten ongeveer 120 Nederlanders in Syrië.

  1. Kersverse echtgenoot in coma na val van trap richting bruidssuite

    Kersverse echtgenoot in coma na val van trap richting bruidssui­te

    Een Schotse bruidegom vecht voor zijn leven nadat hij op zijn huwelijksdag op weg naar de bruidssuite met zijn armen vol cadeaus struikelde, over een balustrade viel, ernstig gewond raakte en sindsdien in coma ligt. Volgens Avril, de ontroostbare bruid, is het nog maar de vraag of haar kersverse echtgenoot Chris Mallon het gaat overleven. ‘Hij heeft ernstig rugletsel, een hersenbeschadiging en long- en hartproblemen’, meldt ze.