Volledig scherm
Een Patriot-luchtverdedigingssysteem van het Nederlandse leger. © anp

Nederlandse Patriots maandag naar Turkije

De Nederlandse Patriot-raketafweersystemen zullen maandag worden verscheept naar Turkije voor de NAVO-operatie Anatolian Protector. Het materieel komt rond 22 januari aan, verwacht het ministerie van Defensie.

Voorafgaand aan het vertrek zal de commandant der strijdkrachten Tom Middendorp het doel van de missie toelichten in het Limburgse Vredepeel, de thuisbasis van de raketafweersystemen. De eenheden worden vervolgens naar de Eemshaven gebracht, waar het materieel wordt ingescheept voor het transport.

Kwartiermakers
Dinsdag vertrekken ongeveer dertig Nederlandse en twintig Duitse kwartiermakers vanaf de vliegbasis Eindhoven naar Turkije. Zij gaan voorbereidingen treffen op de locaties waar de Patriots worden gestationeerd. De hoofdmacht van ongeveer 270 Nederlandse militairen vertrekt 21 januari naar Turkije.

Defensieve rol
Turkije heeft de NAVO verzocht te helpen bij het beschermen van zijn bevolking en grondgebied langs de grens met Syrië. Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten sturen ieder twee Patriotsystemen. De Nederlandse worden gestationeerd in Adana, die van Duitsland in Kahramanmaras en de twee Amerikaanse komen in Gaziantep. Het systeem krijgt uitsluitend een defensieve rol.

De kosten van de missie, die vooralsnog maximaal een jaar duurt, worden geraamd op 42 miljoen euro.

Volledig scherm
© anp