Nederlandse pelgrims juichen bij heiligverklaring Titus Brandsma: ‘Wij hebben hier lang op gewacht’
reportage/met videoDe Nederlandse pater en journalist Titus Brandsma is vanochtend heilig verklaard door Paus Franciscus. Zo’n 50.000 gelovigen, waaronder enkele honderden Nederlandse pelgrims, waren daar vanochtend in Rome getuige van.
Een luid gejuich stijgt op vanuit de rechterhelft van het Sint Pietersplein als Paus Franciscus de naam Titus Brandsma voor het eerst uitspreekt. Zo’n vijfhonderd pelgrims zijn uit Nederland meegereisd om deze bijzondere gebeurtenis mee te maken. Het is voor het eerst in vijftien jaar dat een Nederlander heilig wordt verklaard; op 3 juni 2007 werd de Limburgse pater Karel Houben heilig.
Al vroeg verzamelen zich tienduizenden pelgrims uit de hele wereld op het Sint-Pietersplein in Rome. Lange rijen gelovigen schuifelen langzaam door de metaaldetectors, Zwitserse Gardes in hun beroemde bontgekleurde pakken wijzen hen naar hun plek op het immense plein. Er hangt een feestelijke sfeer op het in vier vakken verdeelde Sint-Pietersplein, compleet met petjes, spandoeken en vlaggen. Romes grootste plein is ongeveer halfvol.
Lang gewacht
Jordi, vertegenwoordiger van de Katholieke studentenvereniging van de Radboud Universiteit in Nijmegen is op het plein aanwezig. ,,We hebben hier in Nijmegen heel lang op gewacht”, zegt de jonge student, gehuld in een Nederlandse vlag.
Titus Brandsma was in de jaren 20 van de vorige eeuw een van de oprichters van de Universiteit en docent filosofie. ,,En dat het dan eindelijk gebeurt en dat je daar dan ook nog bij bent. Fantastisch.” Zijn medestudente Eleonora vond het wel jammer dat er niet zo heel veel Nederlandse pelgrims naar Rome zijn gekomen. ,,Bij de andere namen steeg een enorm gejuich op, bij Titus was het een stuk stiller.”
Sint Titus, zoals hij vanaf vandaag heet, was vanochtend een van de tien Zaligen die werd toegevoegd aan de almaar uitdijende groep Heiligen in de Katholieke Kerk. De andere negen komen onder andere uit India, Frankrijk en Italië zelf.
Nazi-censuur
Brandsma, een Friese boerenzoon, was een karmelieten pater en journalist. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd hij rector magnificus van de Katholieke Universiteit Nijmegen, nu Radboud Universiteit. Tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog sprak hij zich fel uit tegen de Jodenvervolging. Ook riep hij collega-journalisten op niet te zwichten voor de nazi-censuur.
In januari 1942 werd hij gearresteerd nadat hij een brief rondbracht naar katholieke hoofdredacteuren, waarin hij opriep de persvrijheid te waarborgen. In juli van datzelfde jaar overleed hij aan de ontberingen in het concentratiekamp Dachau. In 1985 werd Brandsma vanwege zijn martelaarschap door Johannes Paulus II Zalig verklaard.
Wonder
Het wonder, dat postuum nodig is voor een heiligverklaring, volgde deze eeuw. De Amerikaanse pater Michael Discoll zou van uitgezaaide kanker genezen zijn, nadat hij op voorspraak van Titus Brandsma om genezing bad. Er is geen wetenschappelijke verklaring voor de genezing en dus schrijft de Kerk dat wonder toe aan Titus Brandsma, zo vertelt een zichtbaar opgetogen kardinaal Eijk tijdens de persconferentie in de Kerk der Friezen. ,,Pater Driscoll was zaterdagavond aanwezig bij de mis en hij heeft een buitengewoon indrukwekkende getuigenis afgelegd.”
Paus Franciscus, die vanwege zijn knieproblemen het podium op gedragen werd, benadrukte in zijn preek dat heiligheid niet het resultaat is van een aantal ‘heroïsche episodes, maar van heel veel dagelijkse liefde’. De 85-jarige Heilige Vader citeerde ook nog de Nederlandse pater Henri Nouwen tijdens zijn preek. ,,Zelfs voordat iemand in deze wereld tot ons sprak, sprak de stem van de eeuwige liefde al tot ons”, zei de paus, terwijl een kleed met de beeltenis van Titus Brandsma boven zijn hoofd wapperde in de wind.
Stukje pij
Na de canonisatie, zoals een heiligverklaring officieel heet, is wierook bij de relieken van de nieuwe heiligen geplaatst op een met bloemen versierde standaard op het bordes naast de zetel van de paus. Het reliek van de heilige Titus is een stukje van een pij die hij heeft gedragen.
,,Een Friese Brabander”, zo definieert bisschop de Korte van Den Bosch de nieuwe heilige. ,,Geboren in Friesland, maar het grootste deel van zijn leven beneden de grote rivieren gewoond. En daarmee ook vooral een heilige voor heel Nederland.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Met video's
Multimiljonair Charli (18) van troon gestoten: dit is nu de grootste TikTok-ster ter wereld
De 18-jarige Charli D’Amelio, al jaren de ongeslagen koningin van TikTok, moet haar troon afstaan. Khaby Lame (21), bekend van zijn droge reactievideo’s, is met 142,7 miljoen volgers officieel de populairste gebruiker op de filmpjesapp. En dat zonder ook maar een woord te zeggen. Wie is hij en waarom heeft hij zoveel succes? -
Nederlanders eten te veel kikkerbillen: de kikker wordt bedreigd
De een vindt het een lekkernij, de ander gruwelt ervan. Kikkerbilletjes staan wereldwijd overal op de menukaart. Nederland is een van ’s werelds grootste afnemers. In tien jaar tijd importeerde Nederland 2,6 miljoen kilo aan kikkerbillen. Daarmee is het na Frankrijk en België de grootste afnemer in Europa. -
Bijna 100 kilo en 5 meter lang: dit is de grootste tijgerpython ooit gevangen in Florida
Een team van biologen heeft onlangs de zwaarste donkere tijgerpython binnengehaald die ooit in de Amerikaanse staat Florida is gevangen. Het vrouwtje woog 98 kilo en was bijna 5 meter lang. Ze ontwikkelde 122 eieren. -
Bestorming Capitool
Vijf Republikeinen wilden gratie van Trump, Sean Penn bij hoorzitting
Vijf Republikeinen uit het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vroegen toenmalig president Donald Trump om gratie vanwege hun rol bij het plan om de verkiezingsresultaten van 2020 te veranderen. Dat werd donderdag duidelijk tijdens een publieke hoorzitting van de parlementaire commissie die de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 onderzoekt.
-
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
PREMIUM
Waarom Vladimir Poetin beter slaapt dan aan het begin van de oorlog
De Oekraïense militairen die nog in Severodonetsk zitten, moeten zich terugtrekken. De gouverneur van de regio Loehansk zei vrijdagochtend dat het geen nut had voor de laatste verdedigers om in de stad te blijven, die bijna volledig in Russische handen is. -
18
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret.