Nederlandse pokerprof maakt megaklapper van 1,6 miljoen
In één keer won de Nederlandse pokerspeler Steven van Zadelhoff (38) dinsdagnacht 1,6 miljoen dollar. Hij harkte de hoofdprijs van het Main Event of World Championship of Online Poker binnen en daarmee de klapper van zijn leven. En dat in zijn eentje vanachter een computerscherm in zijn appartement op Malta.
,,Alles begint nu weer een soort van rustig te worden", vertelt Steven van Zadelhoff vanaf Malta, het eiland waar hij al 7,5 jaar woont. Zijn toernooiwinst komt niet uit de lucht vallen: hij is inmiddels een veteraan in de online pokerwereld. Daarin won Steven op internet al bijna 7 miljoen dollar en daarbovenop nog 1,5 miljoen met live toernooien. Dat is omzet, geen winst, benadrukt de pokerspeler. Maar in één keer zó'n grote klapper maken is ook voor Steven niet te geloven. ,,Hier heb ik 12 jaar naartoe gewerkt. Vechten, studeren, alles aan de kant schuiven. Dit is echt een droom die uitkomt."
De in het Gelderse Deil geboren Steven speelt mee met het belangrijkste pokertoernooi op internet, beginnend als één van de 2.183 deelnemers die allemaal 5.000 dollar moesten neertellen om mee te doen. Hij zit gewoon achter zijn beeldschermen in zijn kantoortje, in zijn eentje. Hij zit aan het einde van het toernooi aan de finaletafel als chip leader, de speler die met de meeste fiches aan begint. ,,Ik had een sterke positie en kon macht uitoefenen. Anderhalf uur voor het einde werd het nog spannend, maar het laatste uur was het uitspelen", vertelt hij met zijn bulderend harde stem.
Moederziel alleen
Met dat stemgeluid maakt hij ,,een klein vreugdekreetje'' wanneer de winst binnen is. Fysiek heeft hij niemand om zijn eerste vreugde mee te delen, want hij zit moederziel alleen in zijn huis. Pa en ma krijgen een verrukt telefoontje en de binnenstromende berichtjes krijgen antwoord. ,,Toen heb ik een glas wijn ingeschonken, ben ik onder de douche gesprongen en later de stad in gegaan naar mijn vrienden en heeft de champagne rijkelijk gevloeid."
Een 'kleine' domper op de feestvreugde is een fout die hem duur komt te staan. Zoals vaker gebeurt bij pokeraars, heeft hij zijn winst 'uitgeruild' met andere spelers. ,,Dat spreek je af: zo deel je mee in elkaars winst." Door een administratief foutje heeft hij heel veel bevriende spelers blij gemaakt, maar houdt de Nederlander zelf 'slechts' een kwart miljoen dollar over van de 1,6. ,,Toen ik daar achter kwam stond het huilen me nader dan het lachen. Maar ach, nu heb ik heel veel blije vrienden. Nu kunnen we allemaal een leuk feestje geven. Dat echte miljoen komt nog wel", relativeert hij achteraf lachend.
Alles verloren
Door die fouten - of ,,keihard op mijn bek gaan" - is Steven inmiddels gepokt en gemazeld. ,,Voor het pokeren deed ik aan beurshandelen. Op mijn 21ste had ik door de opkomst van internet een paar ton verdiend, maar met de internetbubbel verloor ik álles."
Tien jaar later, wanneer hij als vrij succesvol professioneel pokeraar roeptoetert dat hij naar belastingparadijs Malta gaat verhuizen (,,De verhuisdozen stonden al klaar"), staat de belastingdienst ineens op de stoep. ,,Ik had iets te duidelijk door laten schemeren dat ik weg wilde, dus zij kwamen nog even binnen om alles in beslag te nemen en m'n centen af te pakken voor ik zou vertrekken."
De afgelopen jaren had ik ziekelijke toewijding; ik werkte me de pleuris. Het ging er steeds beter uitzien en alles viel op zijn plek
In de voor hem moeilijke periode die volgt, knokt hij zich naar een steeds beter niveau. ,,Ik werkte aan mijn zelfvertrouwen, om niet meer bang te zijn om fouten te maken. De afgelopen jaren had ik ziekelijke toewijding; ik werkte me de pleuris. Het ging er steeds beter uitzien en alles viel op zijn plek."
Uren
Die toewijding noemt pokerjournalist Frank op de Woerd de kracht van de wereldkampioen. ,,Steven studeert op het spel als geen andere Nederlandse speler. Uren spendeert hij aan het uitvogelen van gigantische datasets om tegenstanders beter te begrijpen en zijn spel te verbeteren. Poker is niet meer zo gemakkelijk al vroeger, toen een gezond stel hersens en wat lef genoeg was om te winnen."
Steven geniet er des te meer van. ,,Mijn leven is prachtig. Ik hoop dat jij ook zo'n goede week hebt gehad."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tropische storm Bonnie blijft uit, ABC-eilanden halen opgelucht adem
De aangekondigde tropische storm die woensdag over Curaçao, Aruba en Bonaire zou trekken, heeft geen grote gevolgen gehad. Op de eilanden is daarom met opluchting gereageerd. Volgens minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas blijkt hieruit dat Curaçao een gezegend land is, hij dankte God voor het uitblijven van grote schade. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Koning spreekt lofzang uit tijdens staatsbezoek in Oostenrijk: ‘Wenen is het hart van Europa!’
Koning loopt in ‘driekwartsmaat’ door staatsbezoek in Wenen en voelt zich niet geheel toevallig thuis. -
Chinese president bij beëdiging leider Hongkong: geen reden voor verandering
De Chinese president Xi Jinping heeft in Hongkong de nieuwe plaatselijke leider John Lee beëdigd tijdens een ceremonie voor de viering van de machtsoverdracht van de stad door Groot-Brittannië aan China 25 jaar geleden. Het is Xi’s eerste bezoek aan Hongkong in vijf jaar tijd. -
Noodtoestand aan Amerikaans-Mexicaanse grens: ‘Biden moet nu ingrijpen’
51 migranten uit Midden-Amerika bezweken deze week in een oververhitte vrachtwagen langs een smokkelroute in Texas. De gruwelijke gebeurtenis illustreert het migratieprobleem waar de Verenigde Staten al jaren mee kampt. Veel Amerikanen en migranten hopen dat president Joe Biden het strenge migratiebeleid van voorganger Donald Trump hervormt. Het lijkt echter maar niet te lukken om een goede oplossing te vinden.
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
met video
Duitse kampbewaker (101) krijgt vijf jaar gevangenisstraf
Een 101-jarige man die in de Tweede Wereldoorlog bewaker was in het concentratiekamp Sachsenhausen heeft vijf jaar gevangenisstraf gekregen vanwege medeplichtigheid aan moord op 3518 gevangenen. Josef Schütz is de oudste persoon die is vervolgd voor misdaden van het naziregime.