Volledig scherm
Foto ter illustratie © EPA

Nederlandse studenten urenlang vast in Frankrijk door lawines

UpdateTientallen Nederlandse studenten hebben urenlang in de vrieskou buiten op een parkeerplaats in het Franse wintersportoord Saint-Sorlin d’Arves op vervoer moeten wachten. Pas om zes uur vanmorgen werd de groep, ruim zestien uur later dan gepland, opgehaald door een bus die ze naar Nederland brengt.

Door het lawinegevaar was de aan- en afvoer van reizigers verstoord en zaten de circa zestig studenten van de Hogeschool Utrecht lang in onzekerheid hoe en waar zij de nacht zouden doorbrengen. ,,Voor mijn gevoel was het -20”, zo reageerde Ismail Azarkane, een van de studenten. 

Omstreeks 02.00 uur werd de groep studenten van het wintersportoord naar het dal vervoerd. Volgens Azarkane deed de chauffeur die hen reed dit in zijn rusttijd.

Even na half vijf in de ochtend bereikte de bus met studenten onder politiebegeleiding het dorp. ,,We hebben gehoord dat er een bus vanuit Nederland onderweg is om ons op te halen en daar wachten we nu op. Anders wordt het toch hier in een gymzaal slapen op veldbedden. Maar we zitten nu in ieder geval warm”, aldus Azarkane eerder.

Onderkoelingsverschijnselen

Enkele studenten kregen op de parkeerplaats last van onderkoelingsverschijnselen. Zij werden in de loop van de avond geholpen door ambulancepersoneel. Ook werd er folie uitgedeeld om de wachtenden zo veel mogelijk warm te houden. Toen de groep uiteindelijk werd opgehaald, moest er volgens Azarkane één student achterblijven in het ziekenhuis. 

,,Niemand weet wat er gaat gebeuren en de reisorganisatie houdt ons niet op de hoogte'', zei Azarkane eerder op de avond. Reisorganisatie Husk bevestigde de situatie, maar kon op dat moment geen mededelingen doen omdat medewerkers ter plaatse bezig waren zo snel mogelijk een oplossing te vinden. ,,We zijn ermee bezig’’, aldus een woordvoerder.

De groep Nederlanders zou aanvankelijk volgens plan om 14.00 uur uit Saint-Sorlin d'Arves vertrekken, maar hun bus arriveerde door lawinegevaar en hevige sneeuwval pas tegen de avond. ,,Daarna moest de chauffeur gaan slapen vanwege de verplichte rusttijd'', vertelt Azarkane.