Volledig scherm
Jihadstrijder Soufian uit Den Haag verbleef de laatste maanden voor zijn dood in Raqqa, de 'hoofdstad' van het door IS uitgeroepen kalifaat. © Eigen foto

Nederlandse Syriëgangers gedood bij Kobani

Twee van de bekendste Nederlandse Syriëgangers zijn in de Syrische stad Kobani om het leven gekomen. Het gaat om de radicale moslims Soufian Z. en Driss D. uit Den Haag, zo melden bronnen aan het AD.

Driss D. - een jongen uit de Haagse Schilderwijk - staat in 2005 volop in de schijnwerpers als hij wordt aangehouden in Azerbeidzjan. Vermoedelijk is het land een tussenstation op weg naar Tsjetsjenië.

Daar wil D. zich samen met enkele vrienden aansluiten bij islamitische strijders die vechten tegen de Russen. Dankzij Driss D. maakt Nederland voor het eerst kennis met het fenomeen 'foreign fighters': Hollandse jongens die op jihad gaan.

Vier jaar later probeert Driss het weer. Ditmaal reist hij af naar Kenia. Waarschijnlijk om van daaruit door te reizen naar Somalië en zich aan te sluiten bij de islamitische terreurgroep Al Shabaab. Opnieuw wordt Driss aangehouden en teruggestuurd naar Nederland. Hier zit hij kort vast, maar tot vervolging komt het nooit. In december 2013 vertrekt Driss opnieuw. Ditmaal naar Syrië, om zich aan te sluiten bij IS.

Goede vrienden
Driss is niet alleen op reis gegaan. Hij vertrekt samen met zijn goede vriend Soufian Z., die op latere leeftijd in Den Haag is komen wonen. Het lijkt geen toeval dat de twee elkaar hebben gevonden. Want zo volhardend als Driss is, blijkt ook Soufian te zijn. In 2011 zit hij enkele maanden onder erbarmelijke omstandigheden vast in Pakistan. Mogelijk was dat land een tussenstation tijdens een reis naar Afghanistan. Maar het wordt nooit duidelijk of Soufian daar echt heen wilde.

Soufians detentie, de 'jihadreizen' van Driss en hun gezamenlijke rotsvaste geloof bezorgen de twee aanzien bij andere radicale moslims in de Schilderswijk. Net als hun afkeer van de VS en democratie.

Volledig scherm
De As-Soennah moskee in Den Haag. © anp

Radicale denkbeelden
Maar de twee oogsten ook afkeer. Van geloofsgenoten, die de opvattingen van de twee niet delen. Vanwege hun standpunten worden Driss en Soufian, samen met andere jongens, rond 2005 uit de Haagse As Soennah-moskee gezet. Hun denkbeelden gaan zelfs de leiding van de omstreden salafistische moskee in Den Haag te ver.

Terwijl Driss bij het grote publiek uit beeld verdwijnt zodra hij de wapens opneemt tegen het regime van president Assad, komt Soufian na zijn vertrek naar Syrië juist steeds nadrukkelijker in beeld. Hoewel weinigen weten wie er schuilgaat achter de alias Abu Muhammed.

'Oh oh Aleppo'
Soufian maakt als 'fighting journalist' een documentaire over het leven van een Syriëganger. De titel 'Oh oh Aleppo' is een knipoog naar de tv-hit Oh oh Cherso. Zoals Sterretje, Jokertje en Barbie heel Nederland laten meegenieten van hun avonturen op Kreta, zo wil Soufian mensen laten hoe het er in Syrië aan toegaat. Vanuit zíjn oogpunt.

Nog maar enkele weken terug haalt Soufian - wederom onder zijn schuilnaam - de internationale pers. En opnieuw is het een 'knipoog' die hem in de kijker speelt. Als iemand op Twitter hem ervan beschuldigt Jihadi John te zijn, de beruchte IS-strijder die de hoofdrol speelt in enkele onthoofdingsvideo's, trekt hij prompt een masker over zijn hoofd.

Soufian en Driss verblijven de maanden voor hun dood in Raqqa, de 'hoofdstad' van het door IS uitgeroepen kalifaat. Enkele weken geleden geeft Soufian voor het laatst een teken van leven. Via zijn twitteraccount.

Martelaarschap
Gisteravond kwam het nieuws dat hij is overleden. Het martelaarschap - zijn grote droom - heeft hij behaald in een bloedige oorlog. Samen met Driss is hij waarschijnlijk gedood door Amerikaanse bommen. Ze zijn ongeveer 26 jaar geworden.