Volledig scherm
© Twitter Jenan Moussa

Nederlandse Syriëstrijders in Idlib geven zeldzaam interview: 'Niet bang te sterven'

Al Aan, een Arabisch satellietkanaal uit Dubai, heeft voor het eerst drie westerse Syriëstrijders in Idlib geïnterviewd. Twee van de mannen zijn afkomstig uit Nederland, een andere uit België. Verschillende jihadistische rebellengroepen zijn nog aanwezig in de een van de laatste stukken Syrië die niet zijn heroverd door president Assad, maar de strijders getuigen dat ze door zullen gaan tot het bittere einde.

Vijf jaar geleden verruilden ze hun thuisland voor Syrië om er samen met andere jihadisten te strijden. Spijt van hun daden hebben de drie niet. Integendeel, er worden nieuwe strijdplannen gemaakt.

,,Alle ogen zijn nu gericht op de regio Idlib. De strijders zijn bezig met het treffen van voorzorgsmaatregelen en trekken momenteel defensielijnen”, zegt de Vlaamse Syriëstrijder Abu Abdul Raham over de ontwikkelingen in 
een van de laatst overgebleven bolwerken van de islamitische rebellen in het land. ,,Ik denk niet dat hier hetzelfde scenario zal gebeuren zoals in Ghouta of Daraa. We zullen tot het uiterste strijden”, besluit hij.

Lees door onder de tweet.

Jenan Moussa on Twitter

1/ After recent gains by Syrian regime, all eyes now on Idlib. Via intermediary I got in touch with 3 European jihadists in Idlib. I sent my questions+fixer to Idlib. Jihadists expect an attack &say they'll fight till end. My story, English subtitles.👇 https://t.co/nOh9jBe7Id

Aanval

,,We bereiden ons mentaal en fysiek voor op een aanval in Idlib. Mentaal doen we dat door Allah vergeving te vragen, te bidden en ons volledig te richten op ons geloof. Fysiek bereiden we ons voor door goede verdedigingen neer te zetten, zodat we alle barbaarse aanvallen van dit regime kunnen tegenhouden”, gaat Abu al-Zubair uit Nederland verder. ,,Als het regime dichter bij Idlib komt, dan overwegen verschillende broeders om hun gezinnen naar het grensgebied met Turkije te brengen.”

,,We zijn nu in een fase dat we onszelf, onze kinderen en vrouwen moeten beschermen”, getuigt ook de andere Nederlandse strijder Abu Mohammed. De drie mannen gebruiken hun strijdersnamen in de interviews. Hun echte identiteit is nog onbekend, in het geval van Abu Mohammed gaat het volgens Nederlandse bronnen vermoedelijk om een Rotterdammer. De strijdersnaam Abu Zubair is beladen voor een Nederlander, het is dezelfde naam waarvan Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, zich bediende. 

Volgens inlichtingendiensten zijn er nog zo'n 160 Nederlandse jihadisten in Syrië en Irak. Hoeveel er daarvan in de regio Idlib zijn, is onbekend. Wel vertelde Syriëganger Victor D. uit Heeten in Nederlandse media dat hij in die regio is. Hij werd onlangs door de rechtbank in Rotterdam bij verstek tot zes jaar cel veroordeeld.

Lees door onder de tweet.

Jenan Moussa on Twitter

2/ It's difficult to reach foreign jihadists in Idlib. And even more difficult to record interviews with them. The 3 foreign fighters in Idlib I got in touch with via intermediary are from Holland (2) &from Belgium (1). They've been in Syria 5+ yrs. #EuroJihadists @akhbar

'Geen terroristen'

De drie mannen beschouwen de term ‘terrorist’ vooral als een geuzennaam. ,,We helpen het Syrische volk en houden de onderdrukkers tegen. Als dit voor jullie de definitie is van een terrorist, dan zijn we terroristen”, zegt de Vlaamse strijder.

In het interview vertelt de Nederlander Abu Al-Zubair dat hij 'veel respect heeft voor Al-Qaida'. ,,Al-Qaida heeft Idlib voor het grootste deel in handen. Ze hebben de taak opgenomen om zowel de moslimbevolking als de Syrische bevolking te beschermen tegen welk gevaar dan ook, zoals buitenlandse inlichtingendiensten of groepen die werken voor een buitenlandse agenda. Ze zijn de sterkste groepering.”

Onafhankelijk

Jenan Moussa on Twitter

5/ Due to the huge risk of getting kidnapped in lawless Idlib, it was impossible for me to enter Idlib myself. Already for years now, Idlib is more or less off limits to journalists. This is the reason why I worked for this story with a Syrian fixer. #EuroJihadists @akhbar

Hoewel ze eerder lid waren van Jabhat al-Nusra, een groep met banden met Al-Qaida, behoren ze niet langer tot één terroristische organisatie. ,,Ik werk als onafhankelijk militair”, zegt de Vlaamse strijder. ,,We gaan naar grotere groepen en zeggen dat we met tien, twintig of dertig broeders onafhankelijk werken. We willen ons militair aansluiten bij elke job die aanwezig is. Dus telkens als het regime een aanval doet, staan we paraat om de verschillende groepen te helpen. Of het nu in Idlib, Latakiya, Hama of Aleppo is.”

De Vlaamse strijder hoopt dat andere groeperingen hen zullen beschermen 'met alles wat ze hebben'. ,,Er zijn genoeg trouwe broeders die ervoor zullen zorgen dat we niet in handen van het buitenland terechtkomen”, klinkt het.

Volgens de presentatrice proberen veel buitenlandse strijders in Idlib momenteel tot een overeenkomst met de Syrische regering te komen, zodat ze terug kunnen keren naar Europa. Maar deze drie strijders denken allesbehalve aan opgeven. Naar verluidt zijn ze 'niet bang om te sterven'. ,,Ik ben hier omdat ik hier moet zijn”, zegt Abu Mohammed. ,,Ik laat het lot aan Allah over. Als er iets dreigt te gebeuren, moet ik de bevolking beschermen. Dat wordt van mij verwacht. Als ik sterf, dan heb ik mijn deel gedaan.”

'Fixer'

Journaliste Jenan Moussa twittert over het interview. De doorgaans goed ingevoerde verslaggeefster - en vrouw van de Nederlandse journalist Harald Doornbos - schrijft het interview te hebben geregeld met de hulp van een Syrische 'fixer'. Het was voor haar te gevaarlijk de stad in te trekken.

Moussa stelt het opvallend te vinden dat alle drie de Syriëgangers ervan uitgaan dat Idlib zal worden aangevallen door het Syrische regeringsleger.