Een Leopard 2-tank
Volledig scherm
Een Leopard 2-tank © AFP

'Nederlandse tank naar Saudi-Arabië ter bevordering wapendeal'

Een Nederlandse Leopard 2-tank is geëxporteerd naar Saudi-Arabië. Daar wordt de tank gebruikt voor tests om een wapendeal te bevorderen tussen Duitsland en het Arabische land.

Dat meldt nrc.nl. Dat blijkt uit een brief van de Duitse staatssecretaris van Defensie, die in bezit is van NRC Handelsblad. De tank is door de Duitse Leopard-fabrikant Krauss-Maffei Wegmann geëxporteerd voor schiettests in de woestijn.

Het ministerie van Defensie heeft aan NRC Handelsblad bevestigd dat de tank is uitgeleend aan de wapenfabrikant en in Saudi-Arabië is. Nederland geeft sinds vorig jaar geen vergunningen meer af voor wapenhandel met Saudi-Arabië, waar mensenrechten worden geschonden. De tank is nog altijd eigendom van Nederland, aldus Defensie.

  1. Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Alle ogen zijn morgen gericht op het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. Voor het eerst in bijna tien jaar worden daar twee Amerikaanse astronauten vanaf eigen bodem de ruimte in geschoten. En voor het eerst in bijna veertig jaar zal dat met een gloednieuw toestel gebeuren: de Crew Dragon van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk. Een vlucht die niet zonder risico’s is, zo berekende de NASA.