Nederlandse toerist gedood door landmijn in Myanmar
In een bij wandelaars populaire regio in het noorden van Myanmar is een Nederlandse toerist om het leven gekomen toen hij op een landmijn stapte. Zijn Argentijnse reisgezellin raakte gewond.
De wandelaars werden aangetroffen buiten het stadje Hsipaw in de noordelijke staat Shan, nabij een gebied waar het vaak tot gewapende confrontaties komt tussen regeringstroepen en etnische rebellen die strijden voor meer autonomie.
,,Een van hen stierf door op een landmijn te stappen en de andere raakte gewond”, verklaarde Ko Myo van de lokale hulpverleningsorganisatie Charity Without Borders tegenover persbureau Reuters. Hulpverleners brachten de slachtoffers naar een lokaal ziekenhuis. Het dodelijke slachtoffer is volgens Ko Myo een 40-jarige man. ,,De vrouwelijke overlevende was schijnbaar in shock, we konden haar nog geen vragen stellen.”
Reisadvies
Myanmar ligt bezaaid met landmijnen, een erfenis van een burgerconflict dat al tientallen jaren aanhoudt. In haar reisadvies voor Myanmar, voor het laatst geüpdatet in oktober, ontraadt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reizen naar Hsipaw en verschillende andere delen van de staat Shan. Dit vanwege ‘burgerlijke onrust en een gewapend conflict’.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt in haar reisadvies voor ‘onontplofte explosieven en landmijnen’ in de grensgebieden van Myanmar. Ze raadt reizen naar het noorden van de staat Shan af, met uitzondering van het stadscentrum van Lashio en Hsipaw. In het noorden van de staat Shan vinden volgens het ministerie regelmatig gevechten plaats tussen gewapende etnische groepen en het leger. ,,Deze gevechten komen soms dichtbij populaire toeristische bestemmingen zoals Hsipaw.”
Op een bijgevoegde landkaart van Myanmar ligt Hsipaw op de grens van een rood gebied (niet reizen) en een oranje gebied (alleen reizen indien noodzakelijk). ,,In ‘rode’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt”, aldus het ministerie.
Niet de eerste
De Nederlander en zijn Argentijnse reisgezellin zijn niet de eerste mensen die het slachtoffer werden van een landmijn. In 2016 raakten twee 24-jarige toeristen uit Duitsland en hun gids in dezelfde regio gewond door granaatscherven toen een landmijn ontplofte. Dorpsbewoners brachten hen naar een ziekenhuis in Mandalay. De Duitse vrouw liep verwondingen op in haar arm en gezicht, haar vriend aan zijn romp en de gids aan zijn benen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video2
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
-
Peruaanse politie neemt lading ‘nazi’-cocaïne in beslag die onderweg was naar België
De Peruaanse politie heeft tientallen pakketjes van in totaal 58 kilo cocaïne in beslag genomen, die klaar stonden om verscheept te worden naar België. De drugs zaten verpakt in pakjes ter grootte van een baksteen met daarop een nazivlag en het woord Hitler. -
Koning Charles bracht muzikaal eerbetoon aan Tina Turner
Ook koning Charles heeft indirect even stilgestaan bij het overlijden van Tina Turner. Tijdens de wisseling van de wacht afgelopen vrijdag mocht de Band of the Welsh Guards namelijk het nummer The Best spelen van de koning, zo blijkt uit beelden van Forces News. -
Vrijspraak van hekserij: 12 slachtoffers maken gerechtelijke knieval niet meer mee
Tien vrouwen en twee mannen zijn met terugwerkende kracht vrijgesproken van hekserij in de Amerikaanse staat Connecticut. Dat is gebeurd op verzoek van familieleden. -
Passagier die tijdens vlucht nooddeur opende had het gevoel dat hij stikte
De Zuid-Koreaanse man die vrijdag wereldnieuws werd omdat hij tijdens een lijnvlucht de deur opende, heeft verklaard waarom hij dat deed. Hij riskeert tien jaar gevangenisstraf voor het overtreden van de luchtvaartwet.
-
Met video
Orka’s bijten opnieuw van zich af: weer een boot tot zinken gebracht
-
-
-
PREMIUM6
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
PREMIUM21
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten?