Nederlandse trucker (33) aan dood ontsnapt bij botsing met trein Duitsland

Een 33-jarige vrachtwagenchauffeur van de Van der Vlist Transportgroep uit Schelluinen (gemeente Giessenlanden) heeft vanmorgen een engeltje op zijn schouder gehad. Zijn truck met oplegger kwam op een spoorwegovergang in het noorden van Duitsland in botsing met een trein maar hij bleef ongedeerd.

 De trucker ontsnapte volgens de politie op het nippertje aan de dood. ,,Hij wist zich in veiligheid te brengen door net op tijd uit zijn cabine te springen en weg te rennen’’, zegt woordvoerder Hanspeter Schwartz.   

Over de oorzaak van de crash, die omstreeks 04.30 uur plaatsvond in Alt Duvenstedt bij Rendsburg in de deelstaat Sleeswijk-Holstein, kan hij nog niets zeggen. ,,Onderzoek moet dat uitwijzen. De vrachtwagenchauffeur  is bovendien nog niet verhoord, de treinbestuurder evenmin.’’

Stilstaand

Volgens ooggetuigen stond de truck met oplegger stil op de overweg. De politie kan dat nog niet bevestigen. Bij de botsing vielen volgens de zegsman twaalf gewonden van wie er twee ernstig aan toe zijn onder wie de treinconducteur. 
,,Alle slachtoffers zaten in de trein. Die vervoerde 22 passagiers, kwam pas zo’n 300 meter verderop tot stilstand en ontspoorde gedeeltelijk’’, vervolgt Schwartz. 

Zwaar transport

Het regionale treinverkeer, vooral dat tussen Hamburg en Flensburg, ondervindt volgens hem grote hinder van de chaos op de spoorwegovergang.
,,Hulpdiensten zijn nog steeds bezig met het verwijderen van de brokstukken en de vernielde voertuigen. De truck met oplegger was een zogenoemd zwaar transport, geladen met een rupsvoertuig voor in de bouw. Dat constructievoertuig schoof door de klap van de botsing van de oplegger.’’

Van der Vlist

Van der Vlist Transportgroep wil niks zeggen over de identiteit van de trucker en evenmin over de mogelijke oorzaak van de botsing. ,,Onze chauffeur heeft inderdaad een engeltje op zijn schouder gehad maar we wachten het onderzoek af. Dat is in volle gang’’, zegt het hoofd van de juridische dienst van het bedrijf.       

Volledig scherm
Duitse brandweerlieden bij de volledig verwoeste vrachtwagencabine. © AP
Volledig scherm
Het van de oplegger geschoven constructievoertuig. © AP
Volledig scherm
De zwaar beschadigde en gedeeltelijk ontspoorde trein. © AP