Volledig scherm
Hulpdiensten zijn aanwezig in de avenue Reine Astrid waar een agent van de Belgische politie is doodgeschoten na een melding over een ruzie. © ANP

Nederlandse verdachte Spa: 'Veel bier en vijf keer drugs genomen'

Yvo T., de 36-jarige Nederlander die aangehouden is op verdenking van doodslag op een Belgische agent in Spa, heeft in zijn verhoor verklaard zich niets meer te herinneren van het incident door zwaar drank- en drugsgebruik. Volgens RTL Info, dat de verhoren van de man kon inkijken, beefde T. tijdens zijn verhoor de hele tijd en beriep hij zich enkele malen op zijn zwijgrecht om ,,geen fouten te maken.''

Volledig scherm
Op de plek van het schietincident in Spa zijn bloemen neergelegd. © ANP

Het parket besliste gisteren Yvo T. aan te houden voor doodslag op de 38-jarige agent Amaury Delrez en poging tot doodslag op diens collega. Delrez stierf zaterdagnacht bij een controle van de taxi waarin T. met zijn jongere broer en een gezamenlijke vriend was gestapt na een ruzie met portiers van een café in Spa. Hij kreeg een kogel in het hoofd.

T. kon pas maandag verhoord worden, omdat hij zondag nog te zwaar onder invloed van alcohol en drugs was. Volgens het parket viel er toen geen zinnig woord uit hem te krijgen en viel hij geregeld in slaap. De Nederlander werd zondagochtend volledig van de wereld opgepakt in een nabijgelegen vakantiehuis, met een kogelwond in zijn buik. Die liep hij op tijdens de schietpartij met de politie.

Deze krant meldde eerder al dat T. in zijn verhoren op maandag tegenover de politie vertelde zich van de gebeurtenissen niets te herinneren. Alles tussen de aankomst aan café Havana in Spa en zijn arrestatie is volgens de man 'een zwart gat'. RTL Info meldt nu op basis van de inhoud van de verhoren dat T. heeft verklaard op de bewuste avond heel veel bier te hebben gedronken en vijf keer verschillende drugs heeft genomen. Een uitleg over de schoten of over de locatie van het wapen - dat nog altijd niet teruggevonden is - kan hij niet geven.

Glas water

Volledig scherm
De Belgische politie deed onderzoek aan de rand van een bos in de buurt van Spa. Yvo T. werd op deze plek opgepakt. © ANP

T. herinnert zich enkel dat hij het 'heel koud' had en een taxi wilde nemen. Maar dat hij ook in die taxi is gestapt, weet hij niet meer. Alleen dat hij later wakker werd in een bos of struik, kan hij zich voor de geest halen. Daarop zag hij een vakantiehuis waar hij aanbelde en vroeg of hij een glas water mocht drinken. Hij wilde ook een telefoon lenen van de aanwezige vakantiegangers om zijn moeder te bellen. T. wilde dat zijn vader hem kwam ophalen, die samen met zijn broer en een vriend op een camping in de buurt verbleven voor de F1-wedstrijd van zondag.

Volgens T. is hij daarop in slaap gevallen op bank, werd hij op een gegeven moment wakker en zag hij agenten in de tuin. Die vertelden hem opnieuw te gaan slapen, en daarna is alles opnieuw zwart.

Zwijgrecht

Het parket bevestigde gisteren al dat T. wel een en ander verteld heeft tijdens zijn verhoren door de politie, maar dat hij zich tijdens het verhoor door de onderzoeksrechter beriep op zijn zwijgrecht. Volgens RTL Info deed hij dat naar eigen zeggen ,,om geen fouten te maken.'' Zo zei hij niet meer te weten wat hij tegen de politie heeft gezegd bij zijn arrestatie.

Waarom hij aanhoudend zat te beven tijdens het verhoor, wilde de onderzoeksrechter nog weten. Volgens T. heeft hij een ziekte, ‘tremor’, en waren het geen afkickverschijnselen.

De onderzoeksrechter verlengde gisteren het voorarrest van T. en deelde dat ook mee aan de verdachte. T. zou daarop volgens RTL Info hebben herhaald dat hij van niets weet, niet naar de gevangenis wil, niet gewelddadig is en nooit veroordeeld is.

Het parket houdt het erop dat T onder invloed was van ,,een cocktail van alcohol en drugs of medicijnen.'' Toxicologisch onderzoek moet daarover meer duidelijkheid bieden. Zij beste vriend zegt dat Yvo T. een man is 'met veel problemen' die al jaren wordt behandeld voor depressie en daarvoor medicijnen slikt. 

Beelden

De Belgische politie is op zoek naar beeldmaterieel van de schietpartij in Spa waarbij zaterdagnacht een politieagent werd doodgeschoten. Het gaat zowel om beelden van particuliere bewakingscamera's in de omgeving als mogelijke foto's en filmpjes die omstanders voor, tijdens of na het incident met hun telefoon hebben gemaakt.

De beelden zouden details over de gebeurtenissen aan het licht kunnen brengen, hoopt de recherche, die discretie verzekert.

Kijk hier naar de beelden uit Spa:

Volledig scherm
De politie deed sporenonderzoek in de bossen van Spa. © ANP