Volledig scherm
Gina van Someren © hyves

'Nederlandse vermoord om ruzie over salaris'

Een geldkwestie is waarschijnlijk de oorzaak van de moord op de Nederlandse Gina van Someren (44) in Cabrera in de Dominicaanse Republiek. Dat verklaart de politie in de woonplaats van het slachtoffer tegenover het AD.

De politie arresteerde drie verdachten. Het gaat om een geliefde (20) van het slachtoffer, een medewerker (24) van de kapsalon in haar kuuroord en een kennis (21) van laatstgenoemde. Van Someren zou hen geld verschuldigd zijn geweest. 'De verdachten beweren dat ze 2 weken niet door haar zijn betaald,' zegt de onderzoeksleider.
Om hoeveel geld het gaat, kan de politie omwille van het onderzoek niet zeggen. Verder speurwerk moet uitwijzen wie van de drie de Nederlandse heeft vermoord.

Personeel van haar kuuroord trof het lichaam van Van Someren woensdagochtend aan in de woonkamer van haar appartement in Cabrera, een plaatsje aan de noordkant van het Caribische eiland. De dode vrouw lag in een plas bloed. Haar lichaam vertoonde vier messteken. Ook was de keel van het slachtoffer doorgesneden. De uit Middelburg afkomstige vrouw werd vermoedelijk dinsdagnacht om het leven gebracht.

De politie sloot roofmoord onmiddellijk uit. 'Op tafel lagen de gsm van het slachtoffer en twee laptops. Haar portefeuille bevatte bank- en creditcards en wat kleingeld,' zegt de onderzoeksleider. Aanvankelijk hield de politie rekening met een crime passionel, maar die optie lijkt volgens haar steeds minder waarschijnlijk.

Geliefd
Gina van Someren woonde sinds 1994 in de Dominicaanse Republiek. Afgelopen zondag keerde ze terug van haar eerste bezoek aan haar familie in Nederland, zegt een van haar beste vrienden aangeslagen. 'Maandag proostten we met haar favoriete rum-cola nog dat ze gezond en wel was teruggekeerd. Gina was dolblij weer thuis te zijn en had zin om aan het werk te gaan,' laat de Amerikaanse vastgoedman per e-mail weten. Van Someren was volgens hem geliefd bij zowel de plaatselijke bevolking als de expat-gemeenschap. 'Ze moet de moordenaar(s) hebben gekend, want haar twee honden blaffen onophoudelijk bij vreemden en niemand heeft de dieren gehoord.'