Volledig scherm
Archiefbeeld van de gebeurtenissen in Keulen © epa

Nederlandse vrouwen zijn banger na 'Keulen'

Is de massa-aanranding Keulen tijdens de nieuwjaarsnacht een groot, maar losstaand incident, of is seksuele intimidatie van vrouwen aan de orde van de dag? De gebeurtenissen in Keulen leiden in elk geval tot stevige discussies. Reden voor een steekproef onder Nederlandse vrouwen.

Nederlandse vrouwen voelen zich minder veilig na de groepsaanrandingen in Keulen. Dit blijkt uit een representatieve steekproef onder Nederlandse vrouwen in opdracht van het AD. 

De Amsterdamse burgemeester Van der Laan zei deze week dat groepsaanrandingen in Amsterdam niet kunnen voorkomen. Dat leverde veel kritiek op. Vrouwen zouden wel degelijk vrijwel dagelijks last hebben van seksuele intimidatie.

Het AD wilde weten hoe groot het ­­­­ precies is. Het vroeg vrouwen naar hun ervaringen en hun gevoel over de recente gebeurtenissen. Daarbij is niet gevraagd naar de etnische achtergrond van daders. Slachtoffers zouden dan de afkomst van hun belagers moeten inschatten.

Veelvoorkomend
Uit het onderzoek blijkt dat seksuele intimidatie inderdaad veel voorkomt. De helft van de ondervraagde vrouwen zegt wel eens seksueel getinte opmerkingen te hebben gekregen. Dit gebeurde vooral in de openbare ruimte, zoals tijdens het uitgaan, en vindt vaker plaats in de stad dan op het platteland.

Bijna vier op de tien vrouwen stelt wel eens te maken te hebben gehad met handtastelijkheden of aanranding. Eén op de zes vrouwen geeft aan ooit slachtoffer te zijn geweest van gedwongen seks of verkrachting. Dit heftige misbruik vindt vooral plaats in de privéomgeving.

De berichtgeving over Keulen en het vluchtelingenvraagstuk heeft een groep vrouwen angstiger gemaakt. Een derde zegt het gedrag te hebben aangepast: ze vermijden vaker risicovolle plekken op straat of gaat minder vaak alleen over straat. Een kleine groep, 1 op de 25 vrouwen, zegt vaker een verdedigingswapen als pepperspray bij zich te dragen.

;

Het antwoord uit de steekproef lijkt tweeledig: ja, de gebeurtenissen in Keulen en het vluchtelingenvraagstuk hebben indruk gemaakt en hebben effect op ons veiligheidsgevoel, zegt een grote groep vrouwen in het onderzoek. Veertig procent zegt zich door de recente gebeurtenissen minder veilig te voelen op straat.

Geen zeldzaamheid
Tegelijkertijd is een massale groepsaanranding een zeldzaamheid. Maar dat wil niet zeggen dat seksuele intimidatie zeldzaam is. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch benadrukte in reactie op de burgemeester dat seksuele intimidatie in Amsterdam volop voorkomt. Op straat, in het openbaar vervoer en in het uitgaansleven. ,,En dan bedoel ik niet een beetje sissen.''

Dat blijkt ook uit het onderzoek van het AD: de helft van de vrouwen zegt wel eens verbale seksuele intimidatie te hebben meegemaakt. En 38 procent zegt weleens last te hebben van handtastelijkheden of aanranding.
Na 'Keulen' kwam ook de vraag opzetten of de vluchtelingencrisis een rol speelde bij de aanrandingen. Achttien van de negentien verdachten bleken illegaal of asielzoeker, maar bleken niet afkomstig uit de vluchtelingenlanden Syrië of Irak.

Methoden
Het AD vroeg daarom in enquête ook of de vluchtelingenstroom en de gebeurtenissen in Keulen invloed hebben gehad op de bezorgdheid om slachtoffer te worden van seksuele intimidatie. Ja, zei een derde van de vrouwen. Die vraag stellen, leidde bij sommige deelneemsters tot heftige reacties. ,,Deze enquête is racistisch,'' aldus één van de vrouwen. Voor andere deelneemsters mochten de vragen juist nog specifieker: ,,Ik mis de vraag over etnische achtergrond.''

Het onderzoek is uitgevoerd door het marktonderzoekbureau Ruigrok/Netpanel onder 1049 vrouwen tussen 18 en 40 jaar en is representatief naar leeftijd en opleidingsniveau.

;
;