Volledig scherm
Een gebedshuis in het gebergte van Nepal. Foto ter illustratie. © Shutterstock

Nederlandse zendeling Thomas (27) omgekomen in Nepal

In Nepal is eind vorige maand een jonge Nederlandse zendeling omgekomen. Dat meldt de organisatie waar hij een klimtocht mee maakte. De 27-jarige Thomas Wierks uit Dordrecht raakte tijdens een trektocht verdwaald tijdens slecht weer. Hij was sinds 22 september vermist. Begin deze maand, op 4 oktober, is hij teruggevonden.

De dood van Thomas wordt bevestigd door Operatie Mobilisatie (OM), een internationale christelijke organisatie die zich richt op de verspreiding van het christelijk geloof. Thomas was actief binnen deze vereniging.

Aan het ND meldt de organisatie dat Thomas Nepalees studeerde aan een universiteit in Nepal en tijdens een vakantie een tocht maakte samen met een 42-jarige Koreaanse medestudent. Deze man is ook omgekomen. Ze liepen de Tamang Heritage Trail. Dat ligt in het noorden van Nepal, tegen de grens met Tibet.

De twee mannen waren actief bij de organisatie Climbing for Christ. Een organisatie die het christendom verkondigt in bergachtige gebieden ‘waar andere zendelingen niet kunnen of willen komen’. 

Intensieve zoektocht

Operatie Mobilisatie meldt dat er na de vermissing direct een crisisplan in werking is getreden. Na een dagenlange, intensieve zoektocht is Thomas gevonden aan de voet van een klif. Het lichaam van zijn Koreaanse metgezel is op 12 oktober aangetroffen in dichtbegroeid gebied. Het is nog niet bekend of buitenlandse zaken bij de vermissing en een eventuele repatriëring betrokken is geweest.

De organisatie wil niet verder in detail treden ‘om de veiligheid van haar werk te garanderen’. ‘Thomas zal worden herinnerd en geëerd als iemand die trouw de liefde van God uitleefde voor zijn familie en te midden van het Nepalese volk’, aldus de organisatie in een verklaring. 

Thomas wordt vandaag begraven vanuit een evangelische gemeente in Zwijndrecht.

  1. Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwagens zijn gemaakt om snel te rijden’
    PREMIUM

    Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwa­gens zijn gemaakt om snel te rijden’

    Volgens de rechter bestaat er geen twijfel over de schuld van Giovanni F. (26) uit het Belgische Willebroek. Twee twintigers – onder wie zijn eigen achterneef – stierven omdat F. met zo’n 200 kilometer per uur hun auto van de weg ramde. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar die vecht hij nu aan. ,,Sportwagens zijn nu eenmaal gemaakt om snel te rijden.’’