Volledig scherm
Een poster van het 'ja-kamp' voor het referendum in Turkije. © Getty Images

'Nee-stemmers referendum Turkije op grote schaal gehinderd'

Mensen die tegen uitbreiding van de macht van de Turkse president Erdogan zijn, worden in Turkije op grote schaal gehinderd campagne te voeren. Dit heeft de chef van de afdeling democratie en mensenrechten van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa), Michael Link, vandaag in de Duitse krant Die Welt gezegd.

Erdogan hoopt zondag in een referendum de zegen van de kiezers te krijgen voor een stelsel dat de president erg machtig maakt. Erdogan is als staatshoofd nu nog slechts een ceremoniële figuur.

Link wijst in zijn kritiek op de noodtoestand die na de mislukte staatsgreep van juli 2016 is ingevoerd, ,,de onevenwichtige media'' en de vele leden van de oppositie die gevangenzitten, onder wie de leiders van de derde partij van het land, de HDP.

Macht

Het referendum gaat over de vraag of de Turkse president Erdogan meer macht moet krijgen. Als de Turkse kiezers daarmee instemmen, kan Erdogan tegelijkertijd staatshoofd, regeringsleider en partijleider zijn. Erdogan krijgt bij een overwinning namelijk wetgevende macht, het recht om een noodtoestand uit te roepen en het parlement te ontbinden en hij is bevoegd om ministers en andere functionarissen aan te wijzen. Hij krijgt ook nog de mogelijkheid om zijn regeringstermijn te verlengen tot 2033 en wordt regeringsleider, omdat de post premier vervalt.