Volledig scherm
Kemal Kılıçdaroglu werd aangevallen tijdens de begrafenis van een omgekomen soldaat. © REUTERS

Negen arrestaties in Turkije na aanval op oppositieleider bij begrafenis

De Turkse politie heeft negen arrestaties verricht na de aanval op oppositieleider Kemal Kılıçdaroglu. Een menigte belaagde de 70-jarige politicus gisteren op de begrafenis van een vrijdag omgekomen militair. De CHP-leider kwam de soldaat de laatste eer bewijzen.

Volledig scherm
Aanhangers van Kılıçdaroglu tonen hun ongenoegen na de aanval op de CHP-politicus. © REUTERS

Activisten die volgens de krant Hürriyet leuzen schreeuwden tegen de verboden Koerdische verzetsbeweging PKK probeerden de voorman van de Republikeinse Volkspartij (CHP) te slaan en te schoppen. De belangrijkste Turkse oppositieleider kreeg in het gedrang een vuist in het gezicht.

Op videobeelden van het incident is te zien dat de leider van de CHP-partij klappen krijgt. Kılıçdaroglu werd door veiligheidsfunctionarissen ontzet en naar huis gebracht om verdere ongeregeldheden met mogelijk ernstiger letsel te voorkomen. 

Ongedeerd

Bij aankomst liet Kılıçdaroglu weten dat het goed met hem ging. Later rukte een menigte op naar de plaats waar de oppositieleider een veilig heenkomen zocht. Hij bleef voor zover bekend ongedeerd. De hoofdverdachte is lid van de AK-partij van president Recep Erdogan.

De CHP boekte onlangs bij gemeenteraadsverkiezingen een goed resultaat. Dat leverde onder meer het burgemeesterschap op van Ankara en Istanbul ten koste van regeringspartij AKP. President Recep Tayyip Erdogan beschuldigde de CHP en andere oppositiepartijen van samenwerking met de terreurorganisatie PKK.

De verdachte dreigt vanwege het incident uit de partij te worden gezet. ,,De AKP is tegen iedere vorm van geweld’', benadrukt een woordvoerder. De begraven soldaat werd vrijdag gedood in gezelschap van drie collega's tijdens een missie bij de Turks-Iraanse grens. In het gebied wonen veel Koerden.'