Volledig scherm
Klimmers en sherpa's in de Himalaya © EPA

Negen bergbeklimmers omgekomen bij aardverschuiving in Himalaya

Negen bergbeklimmers zijn in de Himalaya om het leven gekomen als gevolg van een aardverschuiving die hun kampement heeft bedolven.

De bergbeklimmers wachtten op circa 3.500 hoogte op beter weer om verder omhoog te trekken. Tijdens een sneeuwstorm ontstond de noodlottige aardverschuiving die het kamp overspoelde.

Het kampement van de klimmers stond ten zuiden van de bijna 7.200 meter hoge Berg Gurja in Nepal. De organisator van de tocht heeft tegen de krant The Himalayan gezegd dat het om vijf Zuid-Koreanen en vier Nepalezen gaat.

Zuid-Koreaanse media melden dat de lichamen inmiddels zijn gevonden. Onder de slachtoffers is de ervaren Zuid-Koreaanse klimmer en leider van het klimteam Kin Chang-ho.

Door het slechte weer op de berg waren reddingshelikopters vanochtend niet in staat te landen, zegt de politie. De kans dat het weer vandaag beter wordt, is klein.

Een team van agenten is te voet onderweg naar het kamp. Het kamp ligt zeker een dag lopen verwijderd van het dichtstbijzijnde dorp. De politie zal de plek des onheils op zijn vroegst morgenochtend bereiken.