Negen doden bij treinongeluk in Turkije; spoormedewerkers opgepakt

videoIn de Turkse hoofdstad Ankara is vanochtend een hogesnelheidstrein op een andere trein gereden en tegen een metalen brug gebotst. Volgens Turkse media zijn twee rijtuigen ontspoord. Bij het ongeval vielen negen doden en zeker 46 gewonden. Onder de overledenen bevindt zich een machinist van  een van de treinen. Drie van zijn collega’s overleefden de klap niet.

Op foto’s is te zien hoe de rijtuigen onder het staal van de grotendeels verwoeste loopbrug liggen. Reddingswerkers hebben beklemde treinreizigers uit de verwrongen resten bevrijd.

De reddingswerkers hebben nu honden ingezet om te helpen zoeken naar overlevenden, maar volgens transportminister Cahit Turhan zijn alle inzittenden inmiddels uit de trein en denkt men dat er niemand meer bekneld zit.

Volgens CNN Turk was de trein onderweg van Ankara naar Konya, 260 kilometer verderop, in het zuiden van Turkije. Het ongeluk gebeurde omstreeks half zeven, vlakbij het station Marsandiz aan de rand van Ankara, zo'n acht kilometer vanaf het centrum. 

ANKAHED on Twitter

Ankara'da Yüksek Hızlı Tren Konya'ya giden banliyö treni ile çarpıştı. Sonrasında Marşandiz istasyonunda üst geçide çarptı. Çarpma sonucu üst geçidin bir kısmı vagonların üstüne göçtü.Kazada çok sayıda yolcu yaralandı. Yaralılara acil şifalar ve geçmiş olsun diliyoruz. #Perşembe

Onderhoudstrein

De gouverneur van Ankara, Vasip Sahin, zegt dat de ontsporing het gevolg was van een botsing met een onderhoudstrein, die inspecties aan de rails uitvoerde.  ,,We hopen dat er niet meer slachtoffers vallen te betreuren’’, zegt Sahin.

Mücahit ALTUNOK on Twitter

Ankara Yenimahalle de Yüksek Hızlı Tren Marşandiz Köprüsüne Çarptı, 43 Yaralı ve Malesef 4 Vefat Var

Hoe hard treinen reden op het moment van het ongeluk is nog onduidelijk.  De trein stopt niet bij Marsandiz. Het is volgens Sahin evenmin duidelijk of een sein niet gewerkt heeft. Er wordt technisch onderzoek verricht naar de oorzaak van het ongeval, aldus de gouverneur.

President Erdogan heeft een grondig onderzoek toegezegd. Volgens staatspersbureau Anadolu zijn in verband het ongeluk drie medewerkers van de spoorwegen aangehouden. Het drietal wordt verdacht van nalatigheid met betrekking tot het treinongeval.

Eerdere treinongevallen

In juli kwamen 10 mensen om het leven en raakten meer dan 70 treinpassagier gewond toen een passagierstrein ontspoorde in het noordwesten van Turkije. Zware regenval had een deel van het spoor weggespoeld.

Afgelopen maand raakten 15 personen gewond toen een passagierstrein in botsing kwam met een goederentrein in de Turkse provincie Sivas. 

Volledig scherm
De trein raakte een andere trein en boorde zich in een voetgangersbrug. © AP
Volledig scherm
Twee treinstellen liepen uit de rails en werden bedolven onder de ingestorte brug. © AFP
Volledig scherm
Reddingswerker hebben de beknelde treinreizigers uit hun benarde positie bevrijd. © AFP