Volledig scherm
Industriële uitstoot zorgt voor een groot deel van de vervuiling. © anp

Negen miljoen mensen sterven door verontreinigingen industrie

Wereldwijd sterven negen miljoen mensen per jaar aan vervuiling van onder meer de bodem, lucht en het water. Luchtvervuiling is daarbij veruit het gevaarlijkst. Die eist 6,5 miljoen slachtoffers. Hart- en vaatziekten, longkanker en chronische longaandoeningen zijn het gevolg. Dat blijkt uit onderzoek van The Lancet

Quote

Vervuiling is een diepgaande bedreiging die het menselijk welzijn en de gezondheid in gevaar brengt

Philip Landrigan, co-voorzitter The Lancet

Volgens de onderzoekers sterven zelfs meer mensen door blootstelling aan verontreinigde lucht, grond en water dan aan alcohol, obesitas, verkeersongelukken, ondervoeding en malaria, aids en tuberculose bij elkaar. In totaal sterft 16 procent van de wereldbevolking aan verontreinigingen.

Zo’n 92 procent van de sterfgevallen doet zich voor in ontwikkelings- en groeilanden. In sommige landen, zoals India en Madagaskar, is vervuiling zelfs verantwoordelijk voor een kwart van alle overledenen.

,,Vervuiling is meer dan een ecologisch probleem: het is een diepgaande bedreiging die veel aspecten van het menselijk welzijn en de gezondheid in gevaar brengt", aldus onderzoeker en hoogleraar Philip Landrigan, co-voorzitter van The Lancet.

Een op de zes mensen stierf door een vervuilde omgeving, waarvan in India 2,5 miljoen mensen en in China 1,8 miljoen. Het echte cijfer ligt waarschijnlijk nog veel hoger, omdat de impact van veel vervuilende stoffen nog onbekend is. Dat schrijft De Morgen vandaag.

Boosdoeners

De tweede grootste boosdoener is watervervuiling, vaak door gebrekkige riolering en zuiveringsinstallaties, goed voor 1,8 miljoen doden per jaar. Blootstelling tijdens werk met giftige en kankerverwekkende stoffen is goed voor 800.000 slachtoffers, door longaandoeningen bij mijnwerkers en arbeiders die blootgesteld worden aan asbest.

Loodvervuiling blijft ook een probleem met 500.000 sterfgevallen als gevolg van hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Andere vormen van grondvervuiling, zoals zware metalen of chemische stoffen, zijn onvoldoende onderzocht en zijn daardoor niet opgenomen in de studie.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Een jongen zwemt in een vergiftigde rivier vol met olievaten in Dhaka, Bangladesh. © Photo News

Industrie

Vervuiling heeft veruit de grootste impact in landen die een snelle industrialisering doormaken, zoals India, Pakistan, China, Bangladesh, Madagaskar en Kenia. De verontreiniging zorgt in die landen voor meer dan een kwart van alle sterfgevallen.

Naarmate landen zich ontwikkelen, verandert ook het type vervuiling en wijzigen de gezondheidsproblemen die ermee samenhangen. Zo zijn watervervuiling en luchtvervuiling het grootste probleem in ontwikkelingslanden, met diarree en longproblemen als gevolg. Naarmate de industrialisering toeneemt, verschuift de vervuiling naar de buitenlucht en neemt de chemische vervuiling van de bodem toe.