Volledig scherm
Een brandweerman probeert een brand te blussen op een vuilnisbelt in de Birmese stad Yangon. © AFP

Negentig procent wereldbevolking ademt vervuilde lucht in

Jaarlijks sterven 7 miljoen mensen wereldwijd door luchtverontreiniging. Dat schat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag in een rapport. Negen op de tien mensen wordt blootgesteld aan te hoge concentraties van gevaarlijke stoffen in de lucht.

Volledig scherm
Luchtvervuiling in Beijing. © EPA

De VN-organisatie houdt een database bij over de luchtkwaliteit van 4300 steden in 108 landen. ,,Luchtverontreiniging bedreigt ons allemaal, maar de armste en meest gemarginaliseerde mensen dragen het grootste deel van de last'', zegt WHO-voorzitter Tedros Adhanom Ghebreyesus. ,,Als we niet spoedig optreden tegen luchtvervuiling, zullen we nooit in de buurt komen van duurzame ontwikkeling.''

De grootste problemen ziet de WHO in Azië en Afrika, waar 90 procent van de doden vallen. In veel van 's werelds grootste steden worden de WHO-normen voor luchtkwaliteit met meer dan vijf keer overschreden. Ook Europa kent steden die volgens de WHO ongezond zijn.

Volgens de organisatie gaat het om 4,2 miljoen doden als gevolg van vervuilde buitenlucht, door de uitstoot van de industrie en het verkeer. Maar daarnaast zijn er ook 3,8 miljoen doden door vervuiling in het huishouden, door bijvoorbeeld te koken met vervuilende brandstoffen.

Fijnstofdeeltjes dringen door tot diep in de longen en het bloedvatenstelsel, waardoor het risico op onder meer beroertes, hartziektes, longkanker en andere longaandoeningen stijgt. De WHO ziet de afgelopen zes jaar geen verbetering in de luchtkwaliteit.