Volledig scherm
Het lichaam van Nemtsov © epa

'Nemtsov gedood om onthulling over Oekraïne'

UpdateDe Russische oppositieleider Boris Nemtsov is gedood omdat hij van plan was informatie te onthullen over de Russische betrokkenheid bij het conflict in Oekraïne. Dat zei de Oekraïense president Petro Porosjenko vandaag.

Volledig scherm
Petro Porosjenko © anp
Volledig scherm
Michail Chodorkovski © EPA

Porosjenko sprak Nemtsov naar eigen zeggen enkele weken geleden over de kwestie. De Rus zou toen hebben gezegd dat hij met 'overtuigend bewijs' wilde komen over de betrokkenheid van Russische troepen bij de onrust in Oekraïne. ,,Boris was niet bang, maar zijn beulen wel. Ze hebben hem gedood'', zei de Oekraïense president.

Ook enkele van bekende Russische oppositieleiders Michail Chodorkovski, Gary Kasparov, Aleksej Navalny en Ilja Jashin hebben vandaag geschokt gereageerd op de moord op oppositiepoliticus Boris Nemtsov in Moskou. ,,Ik betwijfel of Poetin het bevel heeft gegeven. Hij heeft wel voor een klimaat gezorgd dat dit soort moorden mogelijk maakt'', aldus Kasparov tegen Russische media.

Volledig scherm
Gary Kasparov © EPA
Volledig scherm
Aleksej Navalny © anp

Haatklimaat
,,Niemand weet zeker wie de trekker heeft overgehaald, maar hij is gedood door het regime'', aldus Kasparov. Chodorkovski spreekt ook van een 'haatklimaat'. ,,Al meer dan een jaar laten televisiebeelden ons alleen maar haat zien. En nu zoekt iedereen, van de blogger aan zijn bureau tot president Poetin, naar vijanden en beschuldigen ze elkaar. Wat is er mis met ons?''

Aleksej Navalny hoorde van de moord in de gevangenis waar hij een korte straf uitzit. ,,Dit is een vreselijke tragedie en een verlies voor ons allen'', zei hij. Navalny heeft de rechter gevraagd of hij dinsdag bij de begrafenis van Nemtsov aanwezig mag zijn.

Politiek
Volgens Ilja Jashin was de moord politiek gemotiveerd en goed voorbereid. Nemtsov zou geen persoonlijke vijanden hebben gehad, maar kreeg wel geregeld doodsbedreigingen. Ondanks dat zou Nemtsov nooit met beveiliging de deur uitgaan.

Nemtsov werd gisteravond doodgeschoten op een brug over de Moskourivier, zo'n 100 meter van het Kremlin en het Rode Plein. Morgen vindt er een treurmars plaats in het centrum van de Russische hoofdstad. Dinsdag wordt hij begraven op de begraafplaats Trojekoerov in een zuidelijke buitenwijk van Moskou.

Rouwmars
Een rouwmars met maximaal 50.000 deelnemers gaat vandaag in Moskou de straat op om de politicus te herdenken. De oppositie had vandaag eigenlijk een betoging gepland tegen het conflict in Oost-Oekraïne. Nemtsov had mensen uren voor zijn dood nog via Twitter opgeroepen mee te doen aan de demonstratie. Na de fatale schietpartij besloot de oppositie de betoging te schrappen en een herdenkingstocht te organiseren.

Eerder al liet minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders weten 'geschokt' te zijn.