Neonazi verwijdert swastika-tatoeage na vriendschap met donkere vrouw

videoHij was een neonazi in hart en nieren. Op zijn rug prijkte de tekst ‘White Pride’, op zijn borstkas een grote swastika. Maar onlangs liet Michael Kent (45) uit Colorado zijn tatoeages bedekken. Een zwarte vrouw, zijn reclasseringsambtenaar, slaagde erin zijn visie op de wereld compleet te veranderen.

Michael Kent stapt wat onwennig de tattooshop in Colorado Springs binnen. Als hij gaat liggen in de stoel, weet hij dat het serieus pijn gaat doen. ,,Maar dit is het waard.” Michael laat de grote swastika op zijn borst bedekken die hij meer dan 20 jaar lang met trots droeg.

De voormalige neonazi maakte deel uit van een skinheadgroep, een heel gewelddadig gezelschap. Maar zijn blik op de wereld veranderde toen zijn strafrechtelijke dossiers werden overgedragen aan reclasseringsambtenaar Tiffany Whittier. Zij moest Michael helpen op het rechte pad te blijven. 

Lees verder onder de foto. 

Volledig scherm
Tiffany bewondert Michaels getatoeëerde torso waarop geen swastika meer te zien is. © ABC

In plaats van hem te veroordelen probeerde zij in hem te geloven. ,,Ik wilde een positief persoon zijn in Michaels leven.'' Tiffany liet hem voorbij huidskleur kijken en raadde hem aan de Duitse oorlogsvlag uit zijn huis te halen ,,Ze zei: 'je moet die shit weghalen en meer positieve dingen ophangen''', blikt Michael geëmotioneerd terug bij ABC News. ,,Ze vond dat ik ook lachende gezichtjes kon ophangen. Dan zou ik wakker worden met iets positiefs.'' Michael raakte steeds meer onder de indruk van Tiffany en hun band verstevigde steeds meer. 

Momenteel werkt de veertiger op een kippenboerderij. Al zijn collega’s zijn Hispanics. ,,Vroeger zou ik nooit voor of met iemand werken die niet blank is”, zegt Kent. ,,Nu hebben we bedrijfsfeestjes of we doen quinceañeras (groot feest als een meisje 15 jaar oud wordt) en barbecuefeestjes, en dan ben ik de enige witte kerel daar!”

Lees verder onder de foto. 

Quote

Vroeger zou ik nooit voor of met iemand werken die niet blank is

Michael Kent
Volledig scherm
Michael brengt de Hitlergroet. Hij maakte deel uit van een gewelddadige skinheadgroep. © abc

De swastika op zijn borst heeft hij inmiddels laten verwijderen. Zo trots als een pauw toont hij het resultaat aan Tiffany. ,,Zij gaf mij de kracht en moed om te doen wat ik nu doe en mijn leven te veranderen. Want ik weet, als zij kan geloven in het goede van mensen... Dan kan ik dat ook.”

Volledig scherm
Reclasseringsambtenaar Tiffany krijgt een dikke knuffel van Michael. Dankzij haar is Michael uit de extreemrechtse kringen gestapt. © ABC