De Israëlische premier Netanyahu.
Volledig scherm
De Israëlische premier Netanyahu. © reuters

Netanyahu gelast grondoffensief Gazastrook

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het Israëlische leger instructies gegeven om een grondoffensief te beginnen in de Palestijnse Gazastrook. Dat blijkt uit een officiële verklaring van Israël.

Bewoners van de Gazastrook meldden ondertussen een verheviging van de artilleriebeschietingen. Ook Israëlische marineschepen op de Middellandse Zee doen mee aan de beschietingen.

De stap is een escalatie in het conflict tussen het Israëlische leger en de Palestijnse beweging Hamas die de macht heeft in de Gazastrook. De afgelopen tien dagen heeft Israël meer dan duizend luchtaanvallen uitgevoerd op Gaza. Vanuit de Gazastrook kwamen zo'n duizend raketten van Hamas richting Israëlische steden. De raketten leverden vooral schade aan gebouwen op in Israël. Bij de Israëlische luchtaanvallen zijn zo'n tweehonderd Palestijnen omgekomen.

Rook stijgt op uit Gaza na een luchtaanval van Israël.
Volledig scherm
Rook stijgt op uit Gaza na een luchtaanval van Israël. © epa
  1. Trump dreigt met sluiting social media-bedrijven na waarschuwing over misleidende tweets

    Trump dreigt met sluiting social me­dia-bedrijven na waarschu­wing over misleiden­de tweets

    De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter gezegd dat hij social media-bedrijven wil aanpakken omdat die volgens hem Republikeinen de mond zouden snoeren. Hij dreigt de bedrijven door middel van wetgeving regels op te leggen of ze zelfs te sluiten. Eerder op de dag reageerde Trump al woedend op het besluit van Twitter om gebruikers te waarschuwen dat tweets van de president ‘mogelijk misleidende informatie’ bevatten.
  2. Wereldsterren woest na dood ongewapende zwarte man, nabestaanden eisen vervolging

    Wereldster­ren woest na dood ongewapen­de zwarte man, nabestaan­den eisen vervolging

    De gewelddadige dood van George Floyd, de man die minutenlang om hulp schreeuwde terwijl een politieagent met zijn knie in de nek van de man duwde, roept over de hele wereld afschuw op. Bekende artiesten als Madonna, Snoop Dogg en Justin Bieber oordelen dat er sprake is van hardnekkig racisme bij de Amerikaanse politie. Amnesty International eist dat de agenten vervolgd worden voor de dood van de zwarte man.