Volledig scherm
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. © AP

Netanyahu slaagt niet in vorming coalitie: Israël in september weer naar stembus

De kiezers in Israël mogen in september opnieuw naar de stembus. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is er niet in geslaagd om voor de deadline een coalitie te vormen. Het parlement stemde met 75 stemmen voor en 45 stemmen tegen voor ontbinding en het instellen van nieuwe verkiezingen.

Volgens de wet had uiterlijk woensdag middernacht (lokale tijd) een regering geformeerd moeten zijn. Likud, de partij van de premier, onderhandelde al weken met een groep uiterst rechtse en orthodox-religieuze partijen, maar het overleg zat muurvast. De partijen konden het onder andere niet eens worden over de dienstplicht. De orthodox-joodse partijen eisten dat hun aanhangers daarvan worden uitgezonderd.

Als gevolg daarvan drong Netanyahu aan op nieuwe verkiezingen om te voorkomen dat de Israëlische president Reuven Rivlin een lid van een andere partij zou kiezen om te proberen een regering te vormen. Het rechtse Likud won de Israëlische parlementsverkiezingen. De partij kreeg 36 zetels, één meer dan de centristische alliantie Blauw en Wit van de leiders Benny Gantz en Yair Lapid.