Volledig scherm
Een protest tegen de nieuwe abortuswet in Atlanta, Georgia © EPA

Netflix en Disney dreigen te stoppen met opnames in Georgia vanwege abortuswet

De grote entertainmentbedrijven Disney, Netflix en WarnerMedia, ook bekend van HBO, dreigen geen films en series meer op te nemen in de Amerikaanse staat Georgia. Dat vanwege de wet die daar is aangenomen die de mogelijkheid van abortus flink inperkt. Georgia was de afgelopen jaren erg in trek als filmlocatie.

,,Ik denk dat veel mensen die voor ons werken niet meer in Georgia aan de slag willen’’, stelt topman Bob Iger van Disney als reactie op de nieuw aangenomen abortuswet. Die nieuwe wet verbiedt vrijwel alle abortussen, ook wanneer ze het gevolg zijn van verkrachting of incest. Als de nieuwe wet van kracht wordt dan is abortus illegaal zodra de hartslag van de foetus te horen is. Dat is doorgaans als de moeder zo’n zes weken zwanger is. Veel vrouwen weten dan nog niet dat ze zwanger zijn.

Volledig scherm
Het populaire Stranger Things is één van de series die wordt opgenomen in Georgia © Netflix

Een bestuurder van Netflix reageerde eerder deze week al afkeurend op de nieuwe wet. ,,We hebben veel vrouwen die werken aan producties in Georgia en hun rechten, samen met die van miljoenen anderen, zullen ernstig worden beperkt door deze wet.’

Georgia was de laatste jaren erg in trek bij filmmakers vanwege de flinke subsidies die de overheid uitdeelde om opnames in de staat te maken. Zo nam Disney er scènes op voor blockbusters als Avengers: Endgame en Black Panther. Netflix liet er onder meer de populaire series Stranger Things en Ozark filmen.

Abortuswetten

In verschillende Amerikaanse staten zijn de laatste weken verscherpte abortuswetten aangenomen. Zo nam Alabama twee weken geleden nog de strengste wet van het land aan. De nieuwe wetten leiden tot veel protest. Veel Amerikanen gaan de straat op om tegen de wetten te protesteren en beroemdheden laten massaal van zich horen. Of de nieuwe wetten overal ook in werking zullen treden, is nog niet bekend. Zo blokkeerde een federale rechter in Mississippi vorige week de nieuwe strenge abortuswet als zijnde ‘ongrondwettelijk’.

Volledig scherm
Protesten tegen de abortuswetten in Washington D.C. © EPA
Volledig scherm
Protesten tegen de abortuswetten in Washington D.C. © AFP