Volledig scherm
Netflix © Getty Images

Netflix en Spotify vanaf zondag in heel de EU te streamen

Denk je op vakantie even je favoriete muziek of serie te kunnen streamen, blijkt de content niet beschikbaar in het land waar je bent. Tegen dat probleem liepen gebruikers van Netflix, HBO en Spotify regelmatig aan. Met de nieuwe Europese wetgeving komt er vanaf 1 april een einde aan.

De lidstaten werden het vorig jaar eens over nieuwe wetgeving die nu van kracht wordt. Vanwege rechtenkwesties was sommige betaalde content niet beschikbaar bij een verblijf in een ander EU-land. Dat gold ook voor mensen met een betaald abonnement op een online sportzender, e-books of games. Die barrières worden zondag verwijderd, ook voor de providers. Zij hebben geen aparte vergunningen meer nodig voor de andere EU-landen.

Na de afschaffing van de roamingkosten vorig jaar noemen de Europese Commissie en het Europees Parlement de opheffing van de grenzen voor streamingdiensten in een gezamenlijke verklaring ,,opnieuw een succes van de interne digitale markt' in de EU. Brussel schat dat zo'n 30 miljoen mensen nu gebruik gaan maken van hun eigen digitale abonnementen als ze in het buitenland zijn, oplopend tot 72 miljoen in 2020. Vooral onder jonge consumenten verwacht Brussel een toename.

Uitzendingen van publieke omroepen vallen er niet onder. Het zogeheten geoblocking voor bepaalde programma's blijft vooralsnog toegestaan.