Volledig scherm
Treinramp Buizingen © PHOTO NEWS

Netflix gebruikt beelden dodelijke treinramp België in horrorfilm

In de Amerikaanse Netflix-film Death Note worden beelden gebruikt van de treinramp in het Belgische Buizingen in 2010. Daarbij vielen 19 doden en minstens 310 gewonden. Nabestaanden werden door Netflix niet ingelicht over het gebruik van de beelden en noemen het ‘wansmakelijk’.

In de recente film Death Note komt een scène voor waarin een nieuwslezer bericht over vijf kartelleden die zich voor een trein hebben geworpen. Voor de scène, die een nieuwsuitzending moet voorstellen, gebruikten de filmmakers luchtbeelden van een ontspoord treinstel met reddingsdiensten in gele hesjes die door de ravage heen proberen helpen waar nodig. Het zijn de echte beelden van de treinramp in het Vlaams-Brabantse Buizingen in februari 2010. 

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS was hier niet van op de hoogte. Ze zijn niet te spreken over het gebruik van de beelden door Netflix. ,,Dit getuigt van weinig respect voor de slachtoffers en nabestaanden. En evenmin voor het personeel van de NMBS en de hulpdiensten. We bekijken of we stappen gaan ondernemen’’, aldus woordvoerder Dimitri Temmerman. 

De slachtoffers en nabestaanden van de ramp waren evenmin geïnformeerd. Anita Mahy (60), die de ramp overleefde, vindt het wansmakelijk. ,,Je zult maar nietsvermoedend een avondje film zitten kijken en dan opnieuw worden geconfronteerd met het ongeval. Het maakt me razend’’, aldus Mahy. 

Bekijk hieronder de trailer van Death Note: