De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zalen Antony Blinken op de ambassade in Kiev.
Volledig scherm
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zalen Antony Blinken op de ambassade in Kiev. © REUTERS

New York Times: VS overweegt troepeninzet in Oost-Europa om ‘toegenomen Russische dreiging’

De Amerikaanse regering van president Joe Biden overweegt duizenden troepen en militaire schepen en vliegtuigen naar Navo-lidstaten in Oost-Europa te sturen, zo meldt de New York Times. Het zou in eerste instantie om 1000 tot 5000 troepen gaan, met de mogelijkheid dat aantal te vertienvoudigen als de situatie verder verslechtert. Biden is niet van plan troepen naar Oekraïne zelf te sturen, aldus de krant.

60 reacties

 • Harm Platz Platz

  4 maanden geleden
  Als de Amerikanen zich ermee bemoeien komt er ongetwijfeld weer bonje. Die kennen alleen de taal van oorlog en laten een bende achter waar landen haast niet meer overheen komen. Het lijkt erop dat de Amerikanen de inkomstenbron van de Russen, gas, een enorme douw willen geven en zo zelf gas te kunnen leveren. Net als Saddam Hoessein, Khadaffi en Iran niet meer afgerekend wilden hebben in (petro) dollars.
 • Ton Dolfijn

  4 maanden geleden
  De Amerikanen en Engelsen gooien olie op het vuur door wapens te leveren en instructeurs. De USA stelt zelfs dat Poetin niet meer terug kan, een invasie is ophanden. Dat valt te bezien. De Russen willen geen raketten en een rechts extremistisch leger in hun achtertuin. Ze hebben heel wat economische en tactische (raket) middelen om dat te verhinderen. Volg de Duitsers en lever geen wapens (stingers o.a.) die door terroristen tegen ons t.z.t gebruikt kunnen worden. Diplomatie is het toverwoord.
 • Dirk Van Brussel

  4 maanden geleden
  Jan van Blitterswijk, dat het Oekraïns leger zou deserteren is UITERST twijfelachtig het Oekraïns leger had geen uitrusting (geld werd aan ons gevraagd om nog maar kleding te kopen, ook inzameling van warme kleding gebeurde via ons burgers) en zij moesten het opnemen tegen een goed bewapend Russisch en rebellenleger. Nu liggen de zaken anders. Het leger heeft nu wapens waar ze iets mee kunnen betekenen. En dat van die "massa" desertie is een Russisch fabeltje dat de ronde deed !
 • jan van Blitterswijk

  4 maanden geleden
  Poetin weet dat een groot gedeelte van het Oekraïense leger tijdens de inval zal deserteren. Dat hebben ze in de Dombas ook gedaan en gebeurt nu weer. Op de West-Oekraïners na beschouwen de Russen en Oekraïners zich als bloedbroeders. De Amerikanen weten dat ook en om die reden willen ze Amerikaanse troepen sturen. Dat zij dan een coalitie moeten sluiten met de ultrarechtse milities van Prawy sektor zal de Amerikanen een worst wezen.
 • Dirk Van Brussel

  4 maanden geleden
  Waarom zijn praktisch ALLE ex-Sovjet landen zéér afkerig tegenover Rusland ? Waarom willen ze niets meer met Moskou ? Na de val van de Sovjet heb ik gezien wat die hebben achtergelaten : uitbuiting, leeggeplunderd, destructie. Zelf nu nog in Oekraïne vinden de Russisch sprekenden dat ze superieur zijn. In Nederland kent men waarschijnlijk de Holodomor niet toen de Russen de Oekraïnse bevolking uithongerde 7.5 miljoen mensen stierven op enkele jaren tijd.
 1. Lichte antitankwapens, ‘killer-drones’ en Stinger-luchtdoelraketten, dit wacht de Russen bij invasie Oekraïne

  Lichte antitankwa­pens, ‘kil­ler-dro­nes’ en Stin­ger-luchtdoel­ra­ket­ten, dit wacht de Russen bij invasie Oekraïne

  Al ruim twee maanden houdt Rusland de wereld in spanning met ongewone troepenconcentraties vlakbij de Oekraïense grens. Volgens inlichtingendiensten van het buurland gaat het om meer dan 127.000 manschappen met gevechtsvoertuigen. Officieel zijn ze er voor ‘oefeningen’ met het Belarussische leger maar wat staat hen te wachten als ze Oekraïne binnenvallen?