Volledig scherm
Recep Tayyip Erdogan © afp

'Niet Columbus maar moslims ontdekten Amerika'

GeschiedenisNiet Christoffel Columbus in de 15de eeuw, maar de moslims in de 12de eeuw hebben het Amerikaanse continent ontdekt. Dat is althans de mening van de Turkse president, Recep Tayyip Erdogan. Erdogan toonde zich zeer zeker van zijn zaak toen hij dat vandaag meldde.

Volledig scherm
Columbus wordt algemeen gezien als de ontdekker van Amerika. © thinkstock

De meeste geschiedenisboeken zijn unaniem: de voor de Spaanse kroon varende Genuees Christoffel Columbus stootte in 1492, in zijn poging om het Indische continent via een westelijke route te bereiken, op de Nieuwe Wereld, hoewel de Vikingen er waarschijnlijk vroeger al voet aan wal hadden gezet.

De Turkse president verwees die versie vandaag naar de prullenmand. 'De contacten tussen Zuid-Amerika en de islam gaan terug tot de 12de eeuw. De moslims ontdekten het Amerikaanse continent in 1178. En dus niet Columbus', aldus Erdogan vandaag tijdens een televisie-interview in Istanboel.

Moskee op Cuba
En Erdogan haalt naar eigen zeggen ook historische gegevens aan om zijn stelling kracht bij te zetten. 'Islamitische zeevaarders kwamen vanaf 1178 in Amerika aan. Columbus vermeldt immers het bestaan van een moskee op een heuvel langs de Cubaanse kust', aldus de president. Hij voegde er nog aan toe dat hij bereid is om met Cuba te praten voor de oprichting van een nieuwe moskee op dezelfde plaats.

Het is niet de eerste keer dat de Turkse president de media haalt door opmerkelijke uitspraken of daden. Eind oktober werd het fel omstreden en weelderige presidentiële paleis van Erdogan officieel ingehuldigd. Wanneer het volledig is afgebouwd zal het bijna een half miljard euro gekost hebben. Het nieuwe presidentiële paleis, het 'Witte Paleis' gedoopt, is gebouwd op 200.000 m² grond die de stichter van de Turkse republiek, Kemal Atatürk, had gekregen voor de bouw van een boerderij. Het gebouw telt 1.000 kamers.

'Historische eer'
De Turkse president staat lang niet alleen met zijn theorie over de ontdekking van Amerika. Eerder hadden islamitische theologen en historici deze 'historische eer' voor Columbus in vraag gesteld. Sommige opperden al eerder een 'islamitische aanwezigheid in de Nieuwe Wereld' voor de aankomst van de Spaanse wereldreiziger, ondanks het feit dat er nog geen echt historische sporen van 'een islamitische inspiratie' van voor 1492 ontdekt werden.

Volgens Amerikaanse media is het ook maar de vraag in hoeverre Columbus echt als 'dé ontdekker' van Amerika mag beschouwd worden. De eerste wijd verspreide menselijke sporen op het Amerikaanse continent dateren van ongeveer 16.500 jaar geleden. En dat is eeuwen voor Columbus voet aan wal zette op de Bahama's.