Volledig scherm
PREMIUM
Aanhangers van IS © ANP

Niet olie spekte kalifaatkas IS, maar (echt waar): de belastingdienst

Steeds meer wordt duidelijk over de organisatie van het kortstondige kalifaat in Irak en Syrië. Nu de boekhouding van Islamitische Staat (IS) wordt doorgespit, blijken de moslimextremisten ook zeer extreme belastingambtenaren te zijn geweest. Een fascinerende ontdekkingsreis door formulieren en biljetten.

Achteraf zaten de Amerikaanse generaals er behoorlijk naast toen ze vorig jaar - na een vernietigende luchtaanval op een door Islamitische Staat (IS) geëxploiteerde raffinaderij – juichten dat maar liefst 168 tankwagens waren uitgeschakeld. De coalitie dacht dat de terreurorganisatie nu wel enorme financiële klap was toebedeeld. Dat viel reuze mee, blijkt nu. Want de gevreesde olie-inkomsten van IS (waaruit wapens en strijders werden gefinancierd) waren relatief veel lager dan gedacht. Ze haalden het zelfs niet bij wat diezelfde jihadisten aan belastingen van onderworpen burgers vorderden. Aan de illegale oliehandel verdiende IS, volgens schattingen, een slordige 2 miljoen dollar per week. Maar een nieuw en extreem stelsel van belastingen en boetes bracht zeker zes keer zoveel op. Ofwel 624 miljoen dollar per jaar, zo blijkt uit de teruggevonden de administratie van de jihadisten.

  1. Wikileaks-oprichter Assange begint zaak tegen ‘gastheer’ Ecuador om nieuwe huisregels

    Wiki­leaks-oprichter Assange begint zaak tegen ‘gastheer’ Ecuador om nieuwe huisregels

    WikiLeaks-oprichter Julian Assange verblijft al ruim zes jaar in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Assange, ooit de strijder van het vrije woord, slijt zijn dagen in een kleine kamer. Grotendeels verstoken van de buitenwereld. Deze week maakte zijn Zuid-Amerikaanse ‘huisbaas’ zijn verblijf een stuk onprettiger, door de huisregels aan te scherpen. Assange pikt de inperking niet en stapt naar de rechter.