Volledig scherm
PREMIUM
Aanhangers van IS © ANP

Niet olie spekte kalifaatkas IS, maar (echt waar): de belastingdienst

Steeds meer wordt duidelijk over de organisatie van het kortstondige kalifaat in Irak en Syrië. Nu de boekhouding van Islamitische Staat (IS) wordt doorgespit, blijken de moslimextremisten ook zeer extreme belastingambtenaren te zijn geweest. Een fascinerende ontdekkingsreis door formulieren en biljetten.

Achteraf zaten de Amerikaanse generaals er behoorlijk naast toen ze vorig jaar - na een vernietigende luchtaanval op een door Islamitische Staat (IS) geëxploiteerde raffinaderij – juichten dat maar liefst 168 tankwagens waren uitgeschakeld. De coalitie dacht dat de terreurorganisatie nu wel enorme financiële klap was toebedeeld. Dat viel reuze mee, blijkt nu. Want de gevreesde olie-inkomsten van IS (waaruit wapens en strijders werden gefinancierd) waren relatief veel lager dan gedacht. Ze haalden het zelfs niet bij wat diezelfde jihadisten aan belastingen van onderworpen burgers vorderden. Aan de illegale oliehandel verdiende IS, volgens schattingen, een slordige 2 miljoen dollar per week. Maar een nieuw en extreem stelsel van belastingen en boetes bracht zeker zes keer zoveel op. Ofwel 624 miljoen dollar per jaar, zo blijkt uit de teruggevonden de administratie van de jihadisten.

  1. Deze ‘lift’ moet Julen (2) weer naar de oppervlakte brengen

    Deze ‘lift’ moet Julen (2) weer naar de oppervlak­te brengen

    De brandweer in de Zuid-Spaanse provincie Málaga heeft een ‘lift’ laten maken voor het naar boven hijsen van het tweejarige jongetje Julen. Hij zit al ruim een week in een diepe, smalle put in de bergen. Specialisten van een mijnreddingsteam hopen hem te bevrijden via een schacht die naast de put wordt gegraven. Die verticale schacht is klaar, nu moet er nog horizontaal gegraven worden naar de plek waar Julen vermoedelijk zit.