Volledig scherm
Twee gereconstrueerde schatten op de tentoonstelling 'Toetanchamon - zijn graf en zijn schatten'. © ANP

Nieuw onderzoek naar geheime kamer in tombe Toetanchamon

Verbergt de tombe van de Egyptische farao Toetanchamon nog een geheime ruimte? En is dat dan de grafkamer van de legendarische koningin Nefertiti? Op die vragen willen Italiaanse wetenschappers van de Universiteit van Turijn nu voor eens en voor altijd een antwoord vinden.

Het nieuwe onderzoek met de recentste radartechnologie zou eind deze maand van start gaan en moet een einde maken aan een discussie die nu al bijna twee jaar aan de gang is.

Ruzie

In maart vorig jaar zouden radarbeelden uitwijzen dat er inderdaad twee nog niet ontdekte kamers in de tombe zitten. Achter een van de wanden zouden zich metalen of organische materialen bevinden. De Britse archeoloog Nicholas Reeves speculeerde dat in één van die kamers koningin Nefertiti zou kunnen liggen. Zij was één van de stiefmoeders van Toetanchamon.

In april zou de Egyptische minister van Oudheden bekendmaken wat er nu eigenlijk achter die muren verstopt ligt, maar de grote onthulling werd uitgesteldKhalil el-Anani wilde wachten tot alle gegevens waren geanalyseerd. 

Ondertussen is er een flinke ruzie onder wetenschappers ontstaan over de kamers. De voormalige Egyptische minister van Oudheden en bekend Egyptoloog Zahi Hawass stelt dat er geen geheime kamers achter de muren zitten en dat koningin Nefertiti daar dus ook niet zou liggen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement