Nieuw-Zeeland getroffen door drie aardbevingen in zes uur tijd
Voor de oostkust van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland heeft zich gisteravond opnieuw een zware aardbeving voorgedaan. Dat meldt het Amerikaans Geofysisch Instituut (USGS). Het gaat om de derde hevige schok die binnen een tijdsbestek van zes uur plaatsvond, op honderden kilometers van de kust. De derde bereikte een kracht van 8,1 op de schaal van Richter. Eerder was er een schok van 7,4 en 7,1.
Delen per e-mail
De autoriteiten van Nieuw-Zeeland hebben een evacuatiebevel dat werd afgekondigd na de serie aardbevingen in de nacht van donderdag op vrijdag ingetrokken. Het dreigingsniveau voor een tsunami is naar beneden bijgesteld nu de hoogste golven zijn gepasseerd, laten de autoriteiten weten.
Inwoners van bepaalde gebieden in de Stille Oceaan waaronder het noorden van Nieuw-Zeeland werden gisteravond gewaarschuwd voor hoge golven. Volgens het tsunamiwaarschuwingscentrum in Hawaï werden kleine ‘tsunamigolven’ waargenomen bij het eiland Tonga. Die zouden kunnen uitgroeien tot golven van tot drie meter.
De laatste bevingen waren bij de Kermadeceilanden, ongeveer 800 kilometer van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Daar was eerder op de dag bij de oostkust van het eiland een beving met een kracht van rond de 7,0. Aanvankelijk werd gevreesd voor een tsunami. De autoriteiten riepen bewoners in kustgebieden op naar hoger gelegen gebied te vluchten. Maar gevaarlijke vloedgolven en schade bleven uit. Later werden nieuwe waarschuwingen afgegeven.
Tsunami
,,Mensen moeten stranden verlaten en alle activiteiten op het water staken’’, zei een woordvoerder van de nooddiensten op de radio. Ook werd afgeraden om de kinderen eerst van school op te halen, om zo files te voorkomen. De autoriteiten waarschuwden inwoners dat de aardbevingen potentieel een grote impact konden hebben, hoewel ze relatief ver weg plaatsvonden. ,,De beving werd misschien niet overal gevoeld, maar een onmiddellijke evacuatie is nodig omdat een vernietigende tsunami mogelijk is.’’
Tienduizenden bewoners werden uit de kustgebieden geëvacueerd, maar zijn inmiddels weer thuis. Vooralsnog zijn er geen meldingen van slachtoffers of schade.
Het waarschuwingscentrum voor de Stille Oceaan gaf ook tsunami-alerts af voor de kustgebieden van onder meer Samoa, Fiji, Nieuw-Caledonië en een aantal andere eilanden. Voor deze eilanden zijn de waarschuwingen nog niet ingetrokken.
Tekst gaat verder onder deze tweets
Premier
De derde beving vond plaats om 20.28 uur Nederlandse tijd. Het epicentrum lag op een diepte van bijna 20 kilometer. Twintig minuten later volgde een naschok van 5,7 op de schaal van Richter en een uur later een naschok van 6,5. De derde aardbeving en haar naschokken deden zich voor nabij de Kermadeceilanden, een onbewoonde eilandengroep die zo’n 900 km ten noordoosten van Nieuw-Zeeland ligt.
Premier Jacinda Ardern heeft op haar Instagram inwoners toegesproken. ‘Ik hoop dat iedereen oké is, zeker aan de oostkust waar men de volle kracht van de aardbevingen voelde.’
De eerdere aardbevingen met een magnitude van 7,4 en 7,1 vonden gisteren plaats om 14.27 uur en 18.41 uur Nederlandse tijd.
Tekst gaat verder onder deze tweets
Wiebelen
De Belgische Charlotte Descamps woont al meer dan acht jaar in Napier, in het oosten van Nieuw-Zeeland. Hoewel het midden in de nacht was toen de eerste aardbeving plaatsvond, heeft ze het goed gevoeld. ,,Zeker weten”, vertelt ze tegen Het Laatste Nieuws.
,,Ik ben wakker geworden om 02.30 uur. Mijn partner is opgegroeid op een breuklijn en heeft een panische angst voor aardbevingen, omdat hij gezien heeft wat ze kunnen aanrichten. Ons huis begon te wiebelen en dat gebeurt bijna nooit. Het is de tweede keer in al die tijd dat ik hier woon.”
Bekijk hieronder onze populairste nieuwsvideo’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Dit paard troost kankerpatiënten in ziekenhuis van Calais: ‘Hij blijft soms bij hen tot het einde’
Ooit liep hij dressuurwedstrijden, maar sinds enkele jaren spendeert het paard Peyo zijn tijd in een Frans ziekenhuis waar hij stervende patiënten troost en steun biedt. Soms helemaal tot het einde. Een aangrijpend beeld van het dier terwijl het de 24-jarige Marion en haar zoontje troost, is genomineerd voor de World Press Photo-wedstrijd, die de beste journalistieke beelden van het jaar bekroont. -
Tweede aardbeving in twee dagen tijd in Nieuw-Zeeland
Het Noordereiland van Nieuw-Zeeland is dinsdag opnieuw opgeschrikt door een aardbeving. Die had volgens de nationale seismologische dienst Geonet een kracht van 5,2. Maandag was er ook al een beving, met een kracht van 5,8. Er zijn nog geen berichten over schade. -
Historisch: 3400 jaar oude stad in Egypte gevonden, uit tijdperk van Toetanchamon
Archeologen hebben in Egypte een stad met drie paleizen uit de tijd van de farao's blootgelegd. De stad, waarschijnlijk de grootste van het oude Egypte, lag eeuwen ongezien onder het zand in de buurt van Luxor, niet ver van de beroemde Vallei der Koningen. Veel gebouwen en voorwerpen hebben de tand des tijds relatief goed doorstaan. -
Tsunami-alarm na zeebeving bij Nieuw-Zeeland opgeheven
Na een zware aardbeving met een kracht van 7,4 in de Grote Oceaan bij de onbewoonde Kermadeceilanden hebben de Nieuw-Zeelandse autoriteiten zondagochtend korte tijd een tsunami-alarm afgekondigd. Inmiddels is het alarm weer opgeheven. -
PREMIUM
Grote zorgen om dreigende stop coronavaccinatie in armste landen
In maar liefst zestig landen, waaronder enkele van de allerarmste ter wereld, dreigt de vaccinatie tegen het coronavirus de komende dagen stil te vallen. COVAX - het wereldwijde samenwerkingsinitiatief om vaccins te leveren aan financieel zwakkere landen die zelf niet de slagkracht hebben om met vaccinproducenten te onderhandelen over de schaarse voorraden - heeft de afgelopen week slechts een beperkt aantal doses naar lage-inkomenslanden kunnen sturen.
-
PREMIUMTechnische Dienst
‘Met deze techniek had een drama als Pukkelpop wellicht voorkomen kunnen worden’
Sociale media staan vol met een schat aan informatie. Veel meer dan grappige kattenfilmpjes en foto’s van foodporn. Met de juiste voelsprieten zijn snel en accuraat data te vinden die de wereld een stuk prettiger en veiliger kunnen maken. Die voelspriet heet PublicSonar. -
Bakerpraatjes
Ieder kind kost een tand? ‘Er is een relatie tussen aantal kinderen en aantal verloren tanden’
Het geslacht van je baby voorspel je met baking soda, je wordt niet zwanger als je borstvoeding geeft en wanneer je last hebt van pukkels, dan krijg je een meisje. Er doen tal van bakerpraatjes de ronde. Fictie? Of zit er toch een kern van waarheid in? Vandaag: iedere zwangerschap kost een tand. -
PREMIUM
Huizencrisis kent juist veel winnaars
Dat de huizenmarkt op slot zit, is een wijdverspreid misverstand. In het afgelopen ‘coronajaar’ werden meer woningen verkocht dan ooit in Nederland. En jongeren komen niet meer aan een huis? Velen niet nee, maar een deel drijft de prijzen juist op.