Volledig scherm
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern en andere vrouwen in Nieuw-Zeeland dragen vrijdag een hoofddoek als teken van respect voor de slachtoffers en de moslimgemeenschap. © REUTERS

Nieuw-Zeeland herdenkt slachtoffers aanslagen Christchurch

Met twee minuten stilte heeft Nieuw-Zeeland vrijdag de vijftig dodelijke slachtoffers van de aanslagen op twee moskeeën in de stad Christchurch van een week geleden herdacht. In grote delen van het land viel tussen 13.32 en 13.34 uur (lokale tijd) het openbare leven stil.

Op dat tijdstip viel de dader van de aanslag, een 28-jarige Australische rechts-extremist, vorige week tijdens het vrijdaggebed de eerste van de twee moskeeën binnen. De man riskeert een levenslange gevangenisstraf. 

Als teken van solidariteit met de moslimgemeenschap droegen veel Nieuw-Zeelanders vandaag een hoofddoek. Rond verschillende moskeeën stelden zich mensenkettingen op. 

lees verder onder de foto:

Volledig scherm
Moslims bidden buiten in Hagley Park in Christchurch bij de getroffen Al-Noor moskee, een week na de dodelijke aanslagen in de stad. Ze worden beschermd door een mensenketting die om hen heen staat. © REUTERS

De rouwceremonie voor de getroffen Al Noor-moskee, die begon met een oproep tot gebed van een islamitische geestelijke, werd live op radio en tv uitgezonden. Om vier uur ’s middag lokale tijd (vier uur ’s morgens in Nederland) vindt ook nog een massale begrafenis plaats van 28 slachtoffers in Christchurch. 

Komende week is er nog een nationale rouwdienst.

Gisteren maakte de regering van Nieuw-Zeeland bekend dat aanvalsgeweren en (half)-automatische wapens, zoals die waarvan de dader gebruikmaakte, per direct verboden worden. Nieuw-Zeeland telt 5 miljoen inwoners, waarvan zo’n 50.000 mensen moslim zijn.

Volledig scherm
Imam Gamal Fouda leidt het vrijdaggebed in Hagley Park bij de Al-Noormoskee in Christchurch waar vorige week de aanslag plaatsvond die vijftig mensen het leven kostte. © REUTERS
Volledig scherm
Mensen wonen de buitendienst bij. © REUTERS
  1. Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenharnas uit ziekenhuis ontslagen

    Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenhar­nas uit ziekenhuis ontslagen

    Het 6-jarige Franse jongetje dat op 4 augustus door een schizofrene tiener van een uitkijkplatform van museum Tate Modern in Londen naar beneden werd gegooid, is uit het ziekenhuis ontslagen. Volgens de ouders van het ventje ligt hij op bed in een pantser van spalken dat de breuken in zijn benen, voeten, handen, armen, nek, rug en romp moet helpen herstellen. ,,Ons zoontje ziet eruit als een ridder die blijft vechten.”