Nieuwe beelden opgedoken van schietpartij agent VS

De politie van South Carolina heeft nieuwe beelden vrijgegeven van de gebeurtenissen die afgelopen zaterdag leidden tot een dodelijk schietincident. Een ongewapende zwarte man werd na een verkeersovertreding doodgeschoten door een blanke agent.

Let op: de videobeelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Volledig scherm
Een agent opende het vuur op de 50-jarige Walter Scott die zeker tien meter verderop wegrende van de agent. © afp

De nieuwe beelden zijn afkomstig van de dash-cam uit de politieauto van de agent. Daarop is te zien hoe de agent, de 33-jarige Michael Slager, de auto van Walter Scott aan de kant zet omdat zijn achterlicht kapot is. Slager vraagt Scott om zijn papieren, maar die zegt niks op zak te hebben omdat het niet zijn auto is.

Als Slager daarop terugloopt naar zijn eigen auto, neemt de 55-jarige Scott de benen. Slager zet de achtervolging in, waarna er een worsteling zou hebben plaatsgevonden tussen de twee, die niet op de beelden is te zien. Als Scott opnieuw wegrent, opent de agent het vuur.

Eerder werd al een video van een omstander online gezet waarop is te zien dat de agent Scott zeker acht keer in de rug schiet. Daarop werd de agent ontslagen. Hij wordt vervolgd wegens moord. De agent beweert dat hij schoot uit zelfverdediging omdat Scott zijn taser probeerde af te pakken. Maar volgens de omstander is de agent nooit serieus bedreigd geweest.

Bang en angstig
De maker van de eerste video Feidin Santana zegt in interviews met verschillende Amerikaanse media dat hij bang was. In de gesprekken vertelt hij over het moment dat hij filmde hoe (de blanke) agent Slager zeker acht keer schoot op de wegrennende (zwarte) Walter Scott.

,,Ik dacht eraan om de video te wissen", zegt de 23-jarige Santana. ,,Ik voelde dat mijn leven gevaar liep, zolang ik deze informatie in bezit had. Ik wist dat die agent niet het juiste deed. Daar werd ik bang van."

De agent blijkt twee jaar geleden ook al te zijn beschuldigd van het gebruik van extreem geweld tegen een zwarte man, Mario Givens. De man werd bewerkt met een stroomstootwapen, terwijl hij zijn handen in de lucht hield. De man bleek onschuldig te zijn. De agent werd destijds vrijgesproken. Die aanklacht wordt nu opnieuw onderzocht door de politie.