Volledig scherm
De tot de verbeelding sprekende boeg van Titanic zou binnen een aantal jaren compleet weg kunnen roesten. © REUTERS

Nieuwe beelden tonen wrak Titanic: binnen dertig jaar compleet verdwenen door bacterie

Duikers van de internationale organisatie Five Deeps bevestigen de vermoedens van enkele wetenschappers: het wrak van rampschip Titanic verdwijnt in razend tempo. Voor het eerst in vijftien jaar zijn duikers, met behulp van een onderzeeër, terug bij de in 1912 op een ijsberg gelopen zeereus. 

Volledig scherm
Opnamen van de boeg van Titanic op de oceaanbodem.

Het team van Five Deeps – dezelfde organisatie die de diepste duik ooit maakte en daar plastic aantrof – maakte in het kader van een nieuwe documentaire vijf uitstapjes naar het wrak van het ooit zo glorieuze schip. Tot hun schrik zagen de duikers dat sommige delen van Titanic volledig verdwenen zijn. Vooral de rechterzijde van het schip, dat op een diepte van 3800 meter in de Atlantische Oceaan ligt, heeft zwaar geleden.

Ook de vertrekken van de officieren en de kapitein zijn er slecht aan toe. De badkuip van de kapitein – waarvan in 1996 een inmiddels wereldberoemde foto werd getoond – is nergens meer te bespeuren. Volgens kenners zal de boeg, die de inspiratie was voor de legendarische filmscène met acteurs Leonardo DiCaprio en Kate Winslet, het volgende deel zijn dat ten prooi valt aan corrosie.

‘Schokkend’

Volledig scherm
De Titanic, toen nog in volle glorie © ANP/KIPPA

Titanic-historicus Parks Stephenson noemt het ‘schokkend’ om te zien. ,,De badkuip van de kapitein is favoriet bij liefhebbers van Titanic en is nu verdwenen’’, zegt hij. ,,Het hele dek aan die zijde valt in elkaar en sleept de verblijven met zich mee. En het verval gaat steeds sneller.’’ Volgens Stephenson is het gewelfde dak van de boegsectie nu aan de beurt, waardoor het binnenste van het scheepsinterieur bloot komt te liggen.

Maar hoe komt het dat de restanten van het reusachtige schip, dat op zo'n 600 kilometer voor de kust van Newfoundland verging, als sneeuw voor de zon lijkt te verdwijnen? Het verval van het ooit zo majestueuze schip is, naast een sterke stroming en het zoute water, vooral te danken aan een metaalvretende bacterie, weet BBC News. De roestvormende ‘beestjes’ zitten overal en eten per dag zo'n 180 kilo van het schip op.

Een snel rekensommetje wijst uit dat er binnen een tijdsbestek van 20 tot 30 jaar niets meer van Titanic overblijft. En dat zou betekenen dat nog geen 150 jaar na de rampzalige aanvaring, waarbij 1500 van de 2200 opvarenden in het ijskoude water omkwamen, van het schip niets anders rest dan een herinnering. Stephenson: ,,De natuur neemt bezit van Titanic.’’ 

Volledig scherm
Een krant uit 1912, met daarop het nieuws over de ramp met Titanic.
Volledig scherm
De Titanic zonk tijdens zijn eerste reis in 1912. Er kwamen toen 1500 passagiers en bemanningsleden om het leven. © Getty
 1. Alarmerende beelden uit Wuhan: mensen bewusteloos op straat, chaos in ziekenhuizen
  CORONAVIRUS UPDATE

  Alarmeren­de beelden uit Wuhan: mensen bewuste­loos op straat, chaos in ziekenhui­zen

  Zieke mensen die bewusteloos op straat liggen, een ongeziene chaos in ziekenhuizen, hulpverleners in beschermende pakken die handen tekortkomen: de beelden die op sociale media circuleren van de toestand in de Chinese miljoenenstad Wuhan zijn zeer verontrustend. Het coronavirus heeft al 41 doden geëist, meer dan 1300 mensen zijn besmet geraakt. Dertien steden zijn afgesneden van de buitenwereld, ruim 43 miljoen inwoners leven daardoor in quarantaine.
 2. Vandaag verdediging van ‘dictator’ Trump aan zet
  Impeachmentproces

  Vandaag verdedi­ging van ‘dictator’ Trump aan zet

  In de Amerikaanse Senaat legden de Democraten gisteren voor de derde dag op rij uit waarom zij president Donald Trump af willen zetten. Aanklagers noemden Trump al een ‘bedrieger’ en ‘dictator’. Vanaf vandaag krijgen de Republikeinen drie dagen de kans om hun tegenargumenten toe te lichten. De Amerikaanse nieuwszender ABC News bracht vandaag ook het bestaan van een geluidsopname aan het licht waarin Trump oproept tot het terugroepen van Marie Yovanovitch, de voormalige VS-ambassadeur in Oekraïne.
 1. Ook coronavirus in Australië, drie gevallen in Frankrijk
  Dodental gestegen naar 41

  Ook coronavi­rus in Australië, drie gevallen in Frankrijk

  In Frankrijk zijn drie gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: twee in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Twee van de drie patiënten zijn familie van elkaar. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd. Iets wat het RIVM heeft uitgezocht en ontkent. Ook in Australië is inmiddels één besmetting vastgesteld, in Maleisië zijn drie gevallen geconstateerd.