Nieuwe beelden van vechtpartij PKK'ers en Turkse bewoners Antwerpen opgedoken

VIDEOEr zijn nieuwe amateurbeelden opgedoken van de zware vechtpartij tussen pro-Koerdische PKK-leden en Turkse bewoners van de Brederodestraat in Antwerpen gisterenmiddag. Op de beelden gaan verschillende mannen elkaar met knuppels te lijf. Er is zeker ook één gewonde zichtbaar. In totaal raakten er acht personen gewond.

Politieaanwezigheid na vechtpartij in Brederodestraat in Antwerpen
Volledig scherm
Politieaanwezigheid na vechtpartij in Brederodestraat in Antwerpen © BELGAONTHESPOT

De PKK-aanhangers waren met de bus onderweg naar Antwerpen in het kader van de ‘Free Öcalan’-campagne. Ze eisten zo de vrijlating van hun leider Abdullah Öcalan, die al sinds 1999 gevangen wordt gehouden door de Turkse overheid.

De bus week echter van de route af en reed de Brederodestraat in Antwerpen in. De inzittenden provoceerden de Turkse inwoners van de buurt. De twee groepen daagden elkaar uit en het kwam tot een massale vechtpartij. Acht personen raakten gisteren gewond, van wie er drie in het ziekenhuis werden verzorgd. Onder de gewonden was ook een politieman.

Elkaar te lijf

Op de nieuwe beelden is te zien dat de verschillende partijen elkaar te lijf gingen met stokken, staven, stoelen en tafelpoten. Eén persoon werd door de politie aangehouden wegens verboden wapenbezit. 47 personen werden opgepakt, wegens het verstoren van de openbare orde.

,,In de bus zat een veertigtal Koeren. Sommigen uit België, maar ook Koerden uit Duitsland en Frankrijk”, zegt Nav Bel, de Koerdische gemeenschapsorganisatie in België. ,,Ze zijn door Turken klemgereden en bekogeld met stenen. Er werden racistische slogans geroepen.”

Georganiseerde aanval

De politie kwam ter plaatse en haalde de strijdende partijen uit elkaar
Volledig scherm
De politie kwam ter plaatse en haalde de strijdende partijen uit elkaar © BELGAONTHESPOT

Volgens Bel gebeurde de aanval door ‘fascistische en racistische Turken op een georganiseerde manier’. De organisatie benadrukt dat de bustour en de activiteiten eromheen waren aangevraagd en toegestaan door het stadsbestuur. De organisatie veroordeelt de ‘schandalige agressie’ scherp en benadrukt dat de Koerden hun ‘democratische recht om vreedzaam actie te voeren, zullen blijven uitoefenen”.

De politie kwam niet veel later ter plaatse en haalde de strijdende partijen uit elkaar. Daarbij werd pepperspray ingezet. In de loop van de avond bleef de sfeer gespannen in de omgeving. Enkele ramen van winkels sneuvelden. De politie houdt de situatie in het oog om nieuwe incidenten te vermijden.”

 1. Elon Musk zenuwachtig voor SpaceX-lancering, vanavond ook te zien in ons land!

  Elon Musk zenuwach­tig voor Spa­ceX-lancering, vanavond ook te zien in ons land!

  Elon Musk heeft in een Amerikaans televisieprogramma gezegd dat hij erg zenuwachtig is voor de lancering van ruimteschip Crew Dragon vanavond. Vooral de verantwoordelijkheid die hij draagt voor de levens van de twee astronauten weegt erg zwaar, zei hij. Vanavond omstreeks 22.30 uur (onze tijd) zullen de Nasa-astronauten gelanceerd worden vanuit het Kennedy Space Center in Florida. Ook in Nederland moet het ruimteschip te zien zijn.
 2. Archeologen in rep en roer: eeuwenoude schat ontdekt onder wijngaard in Italië

  Archeolo­gen in rep en roer: eeuwenoude schat ontdekt onder wijngaard in Italië

  In de buurt van de Noord-Italiaanse stad Verona hebben archeologen recent een eeuwenoude schat onder een wijngaard ontdekt. Het gaat om een bijzonder goed bewaarde mozaïek, een restant van een historische Romeinse villa. Experts houden er rekening mee dat de vloer dateert uit de derde eeuw na Christus. De autoriteiten zijn trots en blij: ,,Na talloze decennia van mislukte pogingen is het eindelijk gelukt.”
 3. Trump dreigt met sluiting social media-bedrijven na waarschuwing over misleidende tweets
  video

  Trump dreigt met sluiting social me­dia-bedrijven na waarschu­wing over misleiden­de tweets

  De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter gezegd dat hij social media-bedrijven wil aanpakken omdat die volgens hem Republikeinen de mond zouden snoeren. Hij dreigt de bedrijven door middel van wetgeving regels op te leggen of ze zelfs te sluiten. Eerder op de dag reageerde Trump al woedend op het besluit van Twitter om gebruikers te waarschuwen dat tweets van de president ‘mogelijk misleidende informatie’ bevatten.