Nieuwe hand uit Nederlandse 3D-printer maakt Sierra Leoners dolgelukkig

VideoInwoners die verminkt werden tijdens de bloedige burgeroorlog in Sierra Leone krijgen hulp van een Nederlandse arts en student. Zij willen daar een 3D-lab opzetten, waarmee ze protheses printen voor slachtoffers met afgehakte ledematen.

In het Masanga ziekenhuis in Sierra Leone staan artsen geregeld te opereren met een lampje op hun hoofd, omdat de elektriciteit weer eens is uitgevallen. Ambulances zijn er wel in het kleine plaatsje, maar het merendeel is gestript door inwoners die nog wel een onderdeeltje konden gebruiken. Een 3D-lab is dus - op zijn zachts gezegd - een nogal vreemde eend in de bijt in dit West-Afrikaanse land. Toch is bedenker en traumachirurg in opleiding Lars Brouwers overtuigd van het succes dat de hypermoderne apparatuur zal brengen. ,,We zien nu al hoe dankbaar patiënten zijn die we een handprothese geven. 'We zijn weer normaal' zeggen ze", vertelt Brouwers, die sinds de start van het project samenwerkt met het 3D-lab in het Radboudumc in Nijmegen.

  1. Nederlandse soldaten brengen water, rijst en shampoo naar zwaar getroffen eiland op Bahama's

    Nederland­se soldaten brengen water, rijst en shampoo naar zwaar getroffen eiland op Bahama's

    Nederlandse helikopters hebben vandaag noodgoederen geleverd aan het door orkaan Dorian getroffen eiland Abaco in de Bahama's. Het gaat onder meer om duizend liter water, rijst, shampoo, zeep en andere noodgoederen. Ook wisten ze net op tijd een hoogzwangere vrouw te evacueren. Sinds woensdag zijn de Nederlandse druk bezig met het opruimen van de ravage en het ondersteunen van slachtoffers en hulporganisaties.