Volledig scherm
© Fotocollage AD

'Nieuwe onderklasse is het probleem, niet vluchtelingen'

Frans Timmermans, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en huidig vicevoorzitter van de Europese Commissie, beweert dat het probleem van Nederland veel meer in de eigen bevolkingsgroepen zit dan de integratie van vluchtelingen. Dat meldt NU.nl. Volgens hem bestaat er een groep die hier al drie of vier generaties is, maar in complete uitzichtloosheid leeft. Die dreigt 'de nieuwe onderklasse' te worden. Juist deze vervreemde allochtonen zouden gevoelig zijn voor het geluid van Islamitische Staat.

Quote

Ze moeten zo snel mogelijk meedraaien, maar ook hard worden aangepakt als ze crimineel gedrag vertonen. Wij kunnen ons geen wegkijksa­men­le­ving meer permitte­ren

Frans Timmermans

De allochtonen die al meerdere generaties in Nederland leven zouden volgens Timmermans veel lastiger te bereiken zijn dan de vluchtelingen. Integratie zou voor de laatste groep makkelijker gaan door hun bereidheid om zich snel aan te passen en de vaak hogere opleiding van vluchtelingen.

De vicevoorzitter uit daarom vooral zijn zorgen over de vervreemde allochtonen in Nederland. ,,Omdat ze denken dat ze niet mee mogen doen of mee kunnen doen,'' aldus Timmermans na afloop van een debatavond in Den Haag tegen Nu.nl.

Onderwijs en arbeidskansen zouden dé oplossing zijn om te voorkomen dat deze groep de nieuwe onderklasse wordt. ,,Zij moeten zo snel mogelijk meedraaien, maar ook hard worden aangepakt als zij crimineel gedrag vertonen. Wij kunnen ons geen wegkijksamenleving meer permitteren.''

Keulen
De daders van de massale aanranding in Keulen tijdens oud en nieuw zouden volgens hem ook hard aangepakt moeten worden. Een groot deel van deze groep zou Syrische vluchteling zijn en hangt volgens Merkel de mogelijkheid tot uitzetting uit Duitsland boven het hoofd.

Timmermans denkt eerder aan een andere aanpak, waarbij etniciteit niet zou moeten uitmaken. ,,Mensen die strafbare feiten plegen, moeten gewoon vervolgd worden en de bak in. Dan maakt het me niets uit of ze vluchteling of geen vluchteling zijn. Daarna kunnen ze eventueel worden uitgezet.''

De vicevoorzitter is de eerste Europese functionaris die zich over de gebeurtenissen in Keulen uitlaat. Hij vroeg zich donderdagavond in Den Haag hardop af hoe het kan dat jongeren in bepaalde Europese binnensteden ,,ons zo ontzettend haten dat ze ons niet meer als mensen zien en het geen probleem vinden om ons op het terras bij een café overhoop te schieten of in een muziekzaal op te blazen''.