Volledig scherm
© thinkstock

Nieuwe prostaattest 'ruikt' kanker in urine

Britse wetenschappers hebben een nieuwe test ontwikkeld die prostaat- en andere urologische kankers kan detecteren door te 'ruiken' aan een urinestaal. De test is geïnspireerd op de geurzin van honden, die kanker kunnen ruiken.  De test zou vervelende rectale onderzoeken en biopsieën overbodig maken.

De test speurt naar elementen die erop wijzen dat de chemische samenstelling van de urine is aangetast door kankerachtige prostaatcellen. Dat stelt artsen in staat de ziekte in een vroeg stadium vast te stellen.

Rectaal onderzoek
Wetenschappers menen dat de nieuwe test de pijnlijke rectale onderzoeken en een prostaat-specifieke bloedtest overbodig zouden maken. Beide tests blijken redenen waarom mannen met prostaatproblemen niet bij de dokter langsgaan.

Het onderzoek, verricht door verschillende Britse universiteiten, richtte zich op 155 mannen. 58 van hen hadden prostaatkanker, 24 blaaskanker en de resterende 73 hadden urologische problemen maar geen kanker. De wetenschappers ontwikkelden algoritmen om de patronen van vluchtige elementen in de urine te analyseren. Met een zogenaamde 'Odoreader', een sensorensysteem dat geuren 'leest', konden ze achterhalen welke elementen op kanker wijzen. 

Revolutie in diagnose
,,Deze test zal een revolutie in de diagnose teweegbrengen", aldus betrokken professor Raj Persad in The Telegraph. ,,Zelfs met een gedetailleerde biopsie riskeren we in sommige gevallen dat we de prostaatkanker niet ontdekken. Indicatoren zoals een vergrote prostaat of hoge PSA-waarden leiden er momenteel toe dat we een biopsie aanraden. Maar een accurate urinetest zou ervoor zorgen dat mannen die momenteel een prostaatbiopsie ondergaan dat niet langer hoeven te doen.''

  1. Nederlandse soldaten brengen water, rijst en shampoo naar zwaar getroffen eiland op Bahama's

    Nederland­se soldaten brengen water, rijst en shampoo naar zwaar getroffen eiland op Bahama's

    Nederlandse helikopters hebben vandaag noodgoederen geleverd aan het door orkaan Dorian getroffen eiland Abaco in de Bahama's. Het gaat onder meer om duizend liter water, rijst, shampoo, zeep en andere noodgoederen. Ook wisten ze net op tijd een hoogzwangere vrouw te evacueren. Sinds woensdag zijn de Nederlandse druk bezig met het opruimen van de ravage en het ondersteunen van slachtoffers en hulporganisaties.