Volledig scherm
© thinkstock

Nieuwe prostaattest 'ruikt' kanker in urine

Britse wetenschappers hebben een nieuwe test ontwikkeld die prostaat- en andere urologische kankers kan detecteren door te 'ruiken' aan een urinestaal. De test is geïnspireerd op de geurzin van honden, die kanker kunnen ruiken.  De test zou vervelende rectale onderzoeken en biopsieën overbodig maken.

De test speurt naar elementen die erop wijzen dat de chemische samenstelling van de urine is aangetast door kankerachtige prostaatcellen. Dat stelt artsen in staat de ziekte in een vroeg stadium vast te stellen.

Rectaal onderzoek
Wetenschappers menen dat de nieuwe test de pijnlijke rectale onderzoeken en een prostaat-specifieke bloedtest overbodig zouden maken. Beide tests blijken redenen waarom mannen met prostaatproblemen niet bij de dokter langsgaan.

Het onderzoek, verricht door verschillende Britse universiteiten, richtte zich op 155 mannen. 58 van hen hadden prostaatkanker, 24 blaaskanker en de resterende 73 hadden urologische problemen maar geen kanker. De wetenschappers ontwikkelden algoritmen om de patronen van vluchtige elementen in de urine te analyseren. Met een zogenaamde 'Odoreader', een sensorensysteem dat geuren 'leest', konden ze achterhalen welke elementen op kanker wijzen. 

Revolutie in diagnose
,,Deze test zal een revolutie in de diagnose teweegbrengen", aldus betrokken professor Raj Persad in The Telegraph. ,,Zelfs met een gedetailleerde biopsie riskeren we in sommige gevallen dat we de prostaatkanker niet ontdekken. Indicatoren zoals een vergrote prostaat of hoge PSA-waarden leiden er momenteel toe dat we een biopsie aanraden. Maar een accurate urinetest zou ervoor zorgen dat mannen die momenteel een prostaatbiopsie ondergaan dat niet langer hoeven te doen.''

 1. Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strijders
  PREMIUM
  reportage

  Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strij­ders

  Rijdend door de straten van de Noord-Syrische Qamishli klinkt er plotseling geweervuur. Even is het stil en dan weer een luid salvo. Sommige auto’s en een jongen op een brommer rijden gewoon door, anderen keren om. Wie er schiet en op wat, blijft gissen. Binnen een paar minuten rijden pick-ups van de Koerdische militie SDF door de straten. Ook ambulances. Auto’s toeteren, mannen schreeuwen. Tussen de huizen staan bewapende strijders.De meeste winkels zijn dicht.
 1. Grote paniek na schietpartij in winkelcentrum Florida: bezoekers geëvacueerd

  Grote paniek na schietpar­tij in winkelcen­trum Florida: bezoekers geëvacu­eerd

  In een winkelcentrum in het centrum van de plaats Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida is vanavond (Nederlandse tijd) grote paniek uitgebroken nadat bezoekers hadden gehoord dat iemand ze schreeuwend probeerde te waarschuwen voor een gewapende schutter. Ook zouden schoten zijn gehoord. De politie rukte met man en macht uit en de gigantische shopping mall werd per direct geëvacueerd. Een uitgebreide zoekactie leverde uiteindelijk één slachtoffer met een schotwond op.
 2. Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermogen van kleuter mag abortus ondergaan

  Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermo­gen van kleuter mag abortus ondergaan

  Een Britse rechter heeft artsen van een ziekenhuis in het noorden van Groot-Brittannië toestemming gegeven een abortus uit te voeren bij een jonge vrouw die drie maanden zwanger is en de verstandelijke vermogens van een kleuter heeft. De unieke uitspraak is met gemengde gevoelens ontvangen. Tegenstanders van het laten weghalen van ongeboren baby's vinden het oordeel van de rechter slecht en in strijd met religieuze principes.