Volledig scherm
De Republikeinse senator Richard Shelby © EPA

Nieuwe shutdown lijkt afgewend na ‘principeakkoord’ over grensbeveiliging

De Republikeinen en Democraten in het Amerikaanse Congres zijn tot een overeenkomst gekomen over de financiering van de grensbeveiliging. Volgens de Republikeinse senator Richard Shelby is er een principeakkoord bereikt door de onderhandelaars uit het Congres.

Shelby gaf geen details prijs over de inhoud van het akkoord, maar zei alleen dat er de komende dagen hard door stafmedewerkers zal worden gewerkt aan de uitwerking ervan. Mocht er inderdaad een definitief akkoord op tafel liggen, dan betekent dat dat daarmee een nieuwe shutdown van de Amerikaanse overheidsdiensten kan worden voorkomen.

President Donald Trump wil 5,7 miljard dollar voor de financiering van een grensmuur met Mexico, maar dat keuren de Democraten af. De muur staat centraal in het geschil over de Amerikaanse begroting, die de afgelopen weken leidde tot de langste shutdown in de Amerikaanse geschiedenis.

Trump, die nog moet instemmen met het plan, waarschuwde toen echter al voor een nieuwe shutdown als de Democraten niet instemmen met zijn gevraagde miljarden voor de grensmuur. Halsreikend wordt daarom uitgekeken naar de details van het akkoord, die naar verwachting woensdag zullen worden gepresenteerd.

Een Congresmedewerker die anoniem wenst te blijven, deelde aan persagentschap Reuters mee dat er geen geld is uitgetrokken voor Trumps grensmuur. Wel wordt er 1,375 miljard dollar gereserveerd voor de bouw van een 80 kilometer lang grenshek.

  1. BBC-kijkers geschokt na zien van hopeloze strijd orang-oetan tegen graafmachine

    BBC-kij­kers geschokt na zien van hopeloze strijd orang-oe­tan tegen graafmachi­ne

    Televisiekijkers zagen gisteravond de nieuwe documentaire van Sir David Attenborough, Climate Change: The Facts. De bekende maker van wildlifedocumentaires luidt daarin de noodklok. Het gaat veel beroerder met onze planeet dan we denken. Eén beeld - een al wat ouder ingepast fragment - bleef de vele kijkers duidelijk bij: die van de orang-oetan, zittend op een boom, vechtend tegen een graafmachine die zijn leefomgeving bedreigd.