Een Franse vrouw voor een bejaardenhuis, waar onlangs 16 bewoners overleden  door het coronavirus en 81 besmet raakten.
Volledig scherm
PREMIUM
Een Franse vrouw voor een bejaardenhuis, waar onlangs 16 bewoners overleden door het coronavirus en 81 besmet raakten. © REUTERS

Nieuwe stap naar verdere lockdown in Frankrijk: verpleeghuizen gaan op slot

De 700.000 senioren die in Franse verpleeghuizen wonen, mogen hun kamer niet meer uit. Ze mogen niet meer naar recreatie-activiteiten en zelfs een wandelingetje op de gang wordt verboden. Het personeel in verpleeghuizen is gevraagd zoveel mogelijk óp het werk te blijven. Heen en weer reizen naar huis vergroot de besmettingsrisico’s.

Dat heeft de regering van president Macron vanavond bekendgemaakt. Met de maatregel wordt een nieuwe stap gezet naar een verdere lockdown van Frankrijk. Scholen en winkels waren al dicht. Mensen mogen alleen nog naar buiten voor werk, zorg of boodschappen.

De situatie in Franse verpleeghuizen verslechterde de laatste dagen snel. Steeds vaker kwamen er meldingen van tientallen sterfgevallen. Personeel beklaagde zich over een gebrek aan maskers. Juist omdat de bewoners oud en ziek of zwak zijn, zijn de risico’s in de tehuizen groot.

  1. Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

    Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

    In Brazilië is grote woede ontstaan over de dood van een 5-jarige jongen. Hij viel van de negende etage van een flat in de noordoostelijke stad Recife, terwijl hij onder de hoede was van de vrouw bij wie zijn moeder het huishouden doet. Op videobeelden is te zien hoe de vrouw het jochie in een lift achterlaat en op een van de bovenste knoppen drukt. ,,Waarom? Ze heeft mijn zoon de dood in laten gaan’’, zegt moeder Mirtes. ,,Maar ik wil gerechtigheid.’’